Μεγάλη Βρετανία: Ο κορονοϊός απειλεί τα Χριστούγεννα

Μεγάλη Βρετανία: Ο κορονοϊός απειλεί τα Χριστούγεννα
Πλήθος κόσμου στη στολισμένη Regent Street του Λονδίνου Alberto Pezzali/AP Photo, File

"Τα Χριστούγεννα και όλοι οι πιο σκοτεινοί μήνες του χειμώνα είναι εν δυνάμει προβληματικοί", ανέφερε ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ μιλώντας στο BBC την ώρα που η Μεγ. Βρετανία ανακοίνωσε χθες τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μέσα σε ένα 24ωρο από τον Μάρτιο.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα, καθώς η πανδημία της Covid-19 δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν-Ταμ και κάλεσε τον κόσμο να συμπεριφέρεται με προσοχή και να εμβολιαστεί με ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, 293 θανάτους από την Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό μέσα σε 24 ώρες από τον Μάρτιο, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 40.000 νέα κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήρε τους περιορισμούς στην Αγγλία τον Ιούλιο και έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την Covid στη διάρκεια του χειμώνα με τους εμβολιασμούς μάλλον παρά επιβάλλοντας τη χρήση μασκών ή προχωρώντας σε lockdown.

Κάτοικος του Λονδίνου περπατάει στην Oxford Street του Λονδίνου Kirsty Wigglesworth/AP Photo

«Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι η πανδημία αυτή έχει πλέον τελειώσει. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες το χειμώνα και ότι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Βαν-Ταμ μιλώντας στην τηλεόραση του BBC και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά των πολιτών και τα ενισχυτικά εμβόλια θα καθορίσουν πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας.

«Τα Χριστούγεννα και όλοι οι πιο σκοτεινοί μήνες του χειμώνα είναι εν δυνάμει προβληματικοί», τόνισε.

Ο Τζόνσον είχε επικαλεσθεί την επιτυχία της Βρετανίας στην αρχική εκστρατεία εμβολιασμού, όταν ήρε τους περιορισμούς, όμως ο βραδύτερος ρυθμός του εμβολιασμού με τις ενισχυτικές δόσεις σημαίνει ότι για πολλούς ευπαθείς ανθρώπους η ανοσία μπορεί να μειώνεται.

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) έχει ανακοινώσει πως η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για σκληρότερα μέτρα αργότερα.

Ο Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής της Wellcome, δήλωσε πως παραιτήθηκε από τη SAGE για να επικεντρωθεί στη δουλειά του στη φιλανθρωπική οργάνωσή του για την υγεία, όμως πρόσθεσε πως η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

«Η κρίση της Covid-19 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο Φάραρ σε δήλωσή του.

«Τα υψηλά επίπεδα μεταδοτικότητας που βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ανησυχητικά, όμως παραιτήθηκα από τη συμμετοχή μου στη SAGE γνωρίζοντας πως οι υπουργοί έχουν λάβει τις περισσότερες από τις σημαντικές επιστημονικές συμβουλές που χρειάζονται για τους μήνες του χειμώνα».

Το ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια απέτυχαν

Παρόμοια όμως είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 4 εμβόλια στη Γερμανία και τα 2/3 του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένα, η επιδημιολογική κατάσταση και πάλι δεν υπόσχεται ένα χαλαρό φθινόπωρο και χειμώνα.

Κόσμος σε κεντρικό δρόμο της Φρανκφούρτης την περίοδο των Χριστουγέννων Michael Probst/AP Photo


Σύμφωνα με όσα αναφέρει άρθρο της DW, η Κριστίνε Φαλκ, πρόεδρος της Γερμανικής Επιδημιολογικής Εταιρείας δήλωσε πως “αρχικά ίσως υπερεκτιμήθηκε ο βαθμός στον οποίο ένα ποσοστό εμβολιασμού κατά 70% μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού. Με τον τρόπο που διαβιούμε, ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά καταστήματα, πολυάνθρωπες εκδηλώσεις, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα κυρίως στους ανεμβολίαστους, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με υψηλό αριθμό κρουσμάτων”.

Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου τα Χριστούγεννα Markus Schreiber/AP Photo


Κόσμος σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας Martin Meissner/AP Photo


Για τον Χάγιο Ζεεμπ, συνεχίζει το ίδιο άρθρο, από το Ινστιτούτο Ερευνών Πρόληψης και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς, η σημερινή εικόνα δεν τον αιφνιδιάζει. “Υπολογίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες το ποσοστό θετικότητας θα ανέβει στα 200, αλλά όχι πολύ πιο πάνω”. Με την αύξηση αυτού του δείκτη αυξάνονται και οι πιέσεις κυρίως προς του ανεμβολίαστους. “Αλλά και αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα και σε εμβολιασμένους θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους ηλικιωμένους άνω των 70 και με υποκείμενα νοσήματα”, πιστεύει η Φαλκ. Από αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα προέλθουν και οι ασθενείς των ΜΕΘ. Το ό,τι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, δεν αποτελεί επιχείρημα κατά των εμβολιασμών. “Ο πρωταρχικός στόχος ανάπτυξης εμβολίων δεν ήταν καταρχήν η ενεργοποίηση ανοσοαπόκρισης που θα προστάτευε από τη λοίμωξη, αλλά η προστασία από σοβαρές επιπλοκές”, υποστηρίζει επιγραμματικά ο Χέντρικ Στρεκ, διευθυντής του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Βόννης. “Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι τα εμβόλια απέτυχαν, επειδή νοσούν και οι εμβολιασμένοι“.

Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού η Κριστίνα Φαλκ βασίζεται σε μια συμμαχία των λογικών. “Το 75% των εμβολιασμένων ενηλίκων, θα σκεφτούν ασφαλώς με ποιο τρόπο θα προστατευτούν καλύτερα, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη δύναμη αυτής της ομάδας”. Δηλαδή, παρά το εμβόλιο θα προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους με εκείνη του περασμένου φθινοπώρου, θα φορούν μάσκα και θα αερίζουν συχνά τους εσωτερικούς χώρους. Τα τεστ θα συνεχίσουν να είναι σημαντικά για να μειώσουν τη μετάδοση του ιού. “Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν τεστ αντιγόνου, πριν έρθουν σε επαφή με ομάδα πολλών ανθρώπων. Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα απλό συνάχι, τα τεστ συμβάλουν στη μεγαλύτερη ασφάλεια”. Και οι εμβολιασμοί; Εμπειρογνώμονες δεν πιστεύουν ότι θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες. “Αν δεν γίνουν υποχρεωτικοί, δεν βλέπω άλματα”, πιστεύει ο Χάγιο Ζεεμπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα