Προειδοποιήσεις Μέι: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit

Προειδοποιήσεις Μέι: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι στη βουλή AP

Το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες στη συμφωνία για το Brexit απαιτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει στα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου ότι το Λονδίνο θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια «μη συμφωνία» Brexit την 1η Δεκεμβρίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, ανέφεραν οι Financial Times.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασµού για την έξοδο», σύμφωνα με πηγή στο Γουάιτχολ που επικαλείται η εφημερίδα.

«Η 1η Δεκεμβρίου συζητιέται ως η ημερομηνία κλειδί για αυτό».

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για μια «μη συμφωνία» θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και αν μια συμφωνία αποχώρησης υπογραφεί με τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

Να καταθέσει τροπολογίες για τη συμφωνία ζητά η αντιπολίτευση

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με επιστολή τους προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι απαίτησαν να δώσει στο κοινοβούλιο «μια πραγματικά ουσιαστική ψηφοφορία» για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή τους κάλεσαν για το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες – πριν τη ψηφοφορία – δίνοντας στο κοινοβούλιο να ψηγίσει για έναν εναλλακτικό δρόμο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι θα πρέπει αρχικά να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες στη συμφωνία αυτή.

«Πρόσφατες παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης έχουν αναφέρει ότι εσείς και η κυβέρνησή σας μπορεί να επιδιώξετε να περιορίσετε ή να παρεμποδίσετε τη διαδικασία για την τελική ψηφοφορία σε μια απόπειρα φίμωσης του κοινοβουλίου», υπογράμμισαν οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην επιστολή τους.

«Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό θα είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα