Μελανσόν: Η απόδειξη πως δεν στηρίζω τη Λεπέν είναι πάνω μου

Μελανσόν: Η απόδειξη πως δεν στηρίζω τη Λεπέν είναι πάνω μου
Hard Left French presidential election candidate Jean-Luc Melenchon gestures as he arrives at his election night headquarters prior to the announcement of the first partial official results and polling agencies projections in Paris, France, Sunday, April 23, 2017. French voters are casting ballots for their next president in an unusually close first-round election Sunday, after a campaign dominated by concerns about jobs and immigration and clouded by security fears following a recent attack on police guarding the Champs-Elysees in Paris. (AP Photo/Francois Mori) AP

Το κόκκινο τρίγωνο, σήμα που επέβαλαν οι Ναζί στους πολιτικούς κρατούμενους της αριστεράς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β' ΠΠ επέδειξε ο υποψήφιος της αριστεράς ως τρανή απόδειξη πως δεν θα υποστήριζε ποτέ τη Μαρίν Λεπέν

Με μια καρφίτσα που φέρει όπως είπε πάνω του τα τελευταία 5 χρόνια, απάντησε ο Ζαν Λουκ Μελανσόν σε όσους τον επικρίνουν για τη θέση που πήρε αμέσως μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών. Όπως είπε είναι ξεκάθαρο για όσους τον γνωρίζουν, αλλά και για εκείνους που εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους πως δεν θα ψήφιζε ποτέ υπέρ της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, ο υποψήφιος της αριστεράς φρόντισε να πάρει αποστάσεις ξανά και από τον Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον εκπρόσωπος της “άκρας – οικονομίας” και σημειώνοντας πως η ψήφος στο πρόσωπό του δεν είναι ούτε αντιφασιστική, ούτε ψήφος ενάντια στην ακροδεξιά.

“Υπάρχει κάποια αμφιβολία; Πάνω σε τι; Σε όσα πιστεύω για το Εθνικό Μέτωπο; Η άποψή μου είναι “περασμένη” σε όλα μου τα ρούχα εδώ και πέντε χρόνια” είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πολιτικός δείχνοντας μια καρφίτσα που έφερε στο πέτο του σακακιού του. Πρόκειται γιο ανεστραμμένο κόκκινο τρίγωνο, το οποίο έφεραν οι πολιτικοί  κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του β’ Παγκοσμίου Πολέμου. “Το θυμάστε αυτό; Τι συμβολίζει; Συμβολίζει το σήμα των πολιτικών κρατούμενων. Και επίσης αντιπροσωπεύει τον αγώνα για το οκτάωρο στην εργασία. Βλέπετε; Αυτό με θέτει εξ αρχής μακριά από ένα συγκεκριμένο χώρο σε ό, τι αφορά το δεύτερο γύρο” πρόσθεσε με νόημα ο Ζαν Λουκ Μελανσόν.

“Αμφιβάλλει έστω και ένας για το γεγονός πως δεν θα ψηφίσω υπέρ του Εθνικού Μετώπου;” συνέχισε ο πολιτικός που απέσπασε 19.6% των ψήφων την περασμένη Κυριακή και τόνισε: “Είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν έχει καμία σχέση με την ακροδεξιά. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι, πολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά και όλος ο κόσμος το γνωρίζει”.

Όπως είπε, ο έτερος υποψήφιος, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ζήτησε ψήφο ενάντια στην Λεπέν, το φασισμό και την ακροδεξιά. “Ο Μακρόν μας είπε ότι ζητά μια ψήφο συναίνεσης. Όχι δεν συναινούμε στο πρόγραμμά του” σημείωσε. Ο Μελανσόν στο μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο διαδίκτυο θέλησε να εστιάσει κυρίως στο γεγονός πως επιθυμία του είναι οι ψηφοφόροι που τον εμπιστεύθηκαν να μείνουν ενωμένοι ως τις βουλευτικές εκλογές, ώστε το κίνημα της “Ανυπόταχτης Γαλλίας” να αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.

“Είστε ελεύθεροι άνθρωποι και πρέπει να πάρετε την ευθύνη των πράξεών σας. Δεν σας γνωρίζω όλους, όμως γνωρίζω αρκετά ώστε να είμαι σίγουρος για εκείνο που δεν θα κάνετε ποτέ” είπε μεταξύ άλλων αναφορικά με τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για το αν θα έπρεπε να πάρει θέσει υπέρ του Μακρόν στο κοινό μέτωπο ενάντια στη Λεπέν. Όπως σχολίασε άλλωστε, εκείνοι που έσπευσαν να δώσουν πολιτική κατεύθυνση, βγαίνουν σήμερα και δυσανασχετούν αναφορικά με τις ικανότητες του ως προέδρου της Γαλλίας. Όπως είπε, ο ίδιος ο Μακρόν έχει καταφέρει να υποχωρήσει 6 μονάδες από το βράδυ του α’ γύρου των εκλογών και για αυτό δεν ευθύνεται εκείνος.

AP Photo/Francois Mori

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα