Μέση Ανατολή: Φόβοι για κλιμάκωση μετά το θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς

Διαβάζεται σε 5'
Μέση Ανατολή: Φόβοι για κλιμάκωση μετά το θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς
AP Photo/Nariman El-Mofty

Ανησυχία για εμπλοκή της Χεζμπολάχ και περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Σάλαχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό. Οι πρώτες αντιδράσεις από το Ισραήλ.

Νέα ανάφλεξη φέρνει στη Μέση Ανατολή ο θάνατος ενός εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, δεύτερου στην ιεραρχία της οργάνωσης μετά από μεγάλη έκρηξη στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε την Τρίτη γραφεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην πόλη, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο υπαρχηγός της Χαμάς, Σάλαχ αλ Αρούρι, τον θάνατο του οποίου επιβεβαίωσε και η ηγεσία του ισλαμιστικού κινήματος.

Ποιος ήταν ο Σάλαχ αλ Αρούρι

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γεννηθείς στη Δυτική Όχθη το 1966, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

AP

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Λάδι στη φωτιά ο θάνατος του “No2” της Χαμάς – Πώς μπορεί να αντιδράσει η Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως “έγκλημα” το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο της Βηρυτού.

Σε ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης” με το Ισραήλ. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, περιορίζονταν έως τώρα στις συνοριακές περιοχές στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Imad Harb, διευθυντή έρευνας του Arab Center Washington DC, η Χεζμπολάχ πιθανότατα θα εντείνει τις επιθέσεις στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Αρούρι, αλλά δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση, μετατρέποντάς τη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. “Μπορεί επίσης να απαντήσει επιτρέποντας περισσότερες επιθέσεις της Χαμάς από το νότιο Λίβανο στο Ισραήλ. Και σίγουρα, θα είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τους ηγέτες της”, είπε στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ φαίνεται να ενδιαφέρονται να “ανατινάξουν πλήρως το μέτωπο”: “Νομίζω ότι οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως η Χεζμπολάχ είναι λίγο πιο προσεκτική. Γι’ αυτό έκαναν αυτό που έκαναν”.

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως η εξέλιξη αποτελεί μια “επικίνδυνη κλιμάκωση” της σύγκρουσης.

Το Ιράν πάντως ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

“Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από “το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς”.

ΟΗΕ: “Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς”

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Florencia Soto Nino ρωτήθηκε από διπλωματικό ανταποκριτή του Al Jazeera σχετικά με το εάν η επίθεση στον υπαρχηγό της Χαμάς καθιστούσε παραβίαση του Καταστατικού του ΟΗΕ, εάν διενεργήθηκε από το Ισραήλ και εάν ο Γενικός Γραμματέας Antonio Guterres καταδίκασε την επίθεση.

Επέλεξε να παρακάμψει την ερώτηση, λέγοντας ότι «δεν ήθελε να κάνει εικασίες», ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

«Νομίζω ότι το μήνυμά μας προς όλους είναι το ίδιο: Λόγω της κλιμάκωσης της έντασης και της ευθραυστότητας της κατάστασης στην περιοχή, καλούμε για μέγιστους περιορισμούς από όλα τα μέρη. Δεν επιθυμούμε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία”, είπε.

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ

Σύμφωνα, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Arutz Sheva του Ισραήλ, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας έδωσε εντολή στους υπουργούς να μην δώσουν συνεντεύξεις για τη δολοφονία του αλ-Αρούρι στη Βηρυτό.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich σχολίασε σε μια ανάρτησή του στο X: “Όλοι οι εχθροί σου θα χαθούν, Ισραήλ”.

Παράλληλα, ανώτερος σύμβουλος του Νετανιάχου είπε ότι η έκρηξη ήταν “χειρουργικό χτύπημα” κατά της ηγεσίας της Χαμάς Μιλώντας στο MSNBC στις ΗΠΑ, ο Mark Regev επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. “Όποιος και να το έκανε πρέπει να είναι σαφές ότι δεν ήταν επίθεση στο κράτος του Λιβάνου”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα