Μέση Ανατολή: ΗΠΑ κατά Ερντογάν για τις “αντισημιτικές” δηλώσεις

Μέση Ανατολή: ΗΠΑ κατά Ερντογάν για τις “αντισημιτικές” δηλώσεις
Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις "αντισημιτικές" δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη.

Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε την Τρίτη τις δηλώσεις που έκανε μία ημέρα νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τις «αντισημιτικές» και καλώντας να αποφεύγονται «εμπρηστικά σχόλια που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο τούρκος πρόεδρος, που αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων, επέκρινε τη Δευτέρα το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα που καταφέρνει στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί «δολοφόνων» οι οποίοι «σκοτώνουν παιδιά πέντε κι έξι ετών». «Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Από τα φραστικά πυρά του Τούρκου προέδρου δεν γλίτωσε ούτε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει «γράφετε ιστορία με χέρια βουτηγμένα στο αίμα».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει επαναβεβαιώσει επανειλημμένα την παραδοσιακή αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ και στο δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να «αμύνεται».

Οι σχέσεις ανάμεσα στη νέα αμερικανική κυβέρνηση και την Τουρκία, εξαρχής τεταμένες, ενδέχεται να γνωρίσουν νέα επιδείνωση, ωστόσο οι πρόεδροι των δύο χωρών δεν αποκλείεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του NATO στις Βρυξέλλες, τον επόμενο μήνα.

Στο Συμβούλιο του ΟΗΕ συνεχίζει να καταγράφεται αδιέξοδο επί οκτώ ημέρες, χωρίς να έχει υιοθετηθεί ούτε μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, που θεωρούν μια τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης η Γαλλία υπέβαλε στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε το Ελιζέ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα