Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκαν έξι κρούσματα στη Σκωτία

Σταθμός του τρένου
Σταθμός του τρένου MATT DUNHAM/AP PHOTO

Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον και στη Σκωτία. Η Δημόσια Υγεία της Σκωτίας θα αναλάβει ενισχυμένη ιχνηλάτηση για όλα τα κρούσματα.

Έξι κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον της Covid-19 εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ανακοίνωσε σήμερα η σκωτσέζικη κυβέρνηση, κάποια εκ των οποίων δεν συνδέονται με ταξίδια στη νότια Αφρική, προκαλώντας ανησυχίες ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται ήδη στην κοινότητα.

"Η Δημόσια Υγεία της Σκωτίας θα αναλάβει ενισχυμένη ιχνηλάτηση για όλα τα κρούσματα. Αυτό θα βοηθήσει να διαπιστωθεί η προέλευση του ιού και (να εντοπιστούν) όποια άλλα άτομα έχουν έρθει σε επαφή (με τα κρούσματα) κατά τις τελευταίες εβδομάδες", δήλωσε ο Χούμζα Γιούσαφ, υπουργός Υγείας της Σκωτίας.

ADVERTISING

Νωρίτερα η Βρετανία ανακοίνωσε τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, η οποία όπως είπε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο συνιστώντας έναν "πολύ υψηλό" παγκόσμιο κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της Covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν όλα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς τη νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν την εξάπλωσή της.

"Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, είμαστε ικανοποιημένοι που δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδίων ή σύνδεση με την νότια Αφρική", δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας Τζον Σουίνι.

"Επομένως αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό...η Όμικρον...να κυκλοφορεί εντός της κοινότητας", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία έπειτα από την εμφάνιση της Όμικρον.

Ζήτησε επίσης από την Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης να επανεξετάσει επειγόντως το θέμα της ενισχυτικής δόσης για άτομα κάτω των 40 ετών και τη μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης.

Υπουργοί και επιστήμονες λένε ότι ακόμη και αν τα εμβόλια αποδειχτούν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον θα προσφέρουν και πάλι μεγαλύτερη προστασία και θα μειώνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες.

Ο Άντονι Χάρντεν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι δεδομένου πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τη συγκεκριμένη παραλλαγή, συνιστάται η αύξηση των εμβολιασμών του πληθυσμού.

"Αναπόφευκτα όλοι θα λάβουν ενισχυτική δόση αλλά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι θα γίνει με μια λογική σειρά", είπε στην τηλεόραση του BBC.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκωτία, Μετάλλαξη Όμικρον, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network