Μετάλλαξη Όμικρον: Καταγράφηκαν 13 κρούσματα στην Πορτογαλία

Μετάλλαξη Όμικρον: Καταγράφηκαν 13 κρούσματα στην Πορτογαλία
Στιγμιότυπο από την καθημερινότητα των Πορτογάλων 2021 Armando Franca/AP Photo

Τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Όμικρον που επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία είναι σχετιζόμενα με παίκτες και προσωπικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισσαβώνας, Belenenses.

Ραγδαία εξάπλωση σημειώνει η μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορονοϊού και η μία μετά την άλλη οι χώρες -εντός και εκτός Ευρώπης- να καταγράφουν τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής και να προχωρούν σε αυστηρούς περιορισμούς και σε κλείσιμο των συνόρων τους.

Έτσι και η Πορτογαλία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 13.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως όλα τα τα κρούσματα είναι σχετιζόμενα με παίκτες και προσωπικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λισσαβώνας, Belenenses, όπως ανακοίνωσε η αρχή δημόσιας υγείας DGS, έπειτα από τον αγώνα της Belenenses με την Benfica το Σάββατο.

Ο αγώνας ξεκίνησε με μόνο εννέα παίκτες της Belenenses στον αγωνιστικό χώρο επειδή η υπόλοιπη μονάδα βρισκόταν σε απομόνωση και μόνο επτά παίκτες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο μετά το ημίχρονο.

“Βρισκόμαστε όλοι σε απομόνωση εκτός από την ομάδα νέων που δεν είχε παίξει το Σάββατο, 44 άτομα βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους”, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ομάδας.

“Δύο ή τρεις παίκτες και δύο ή τρεις παράγοντες έχουν συμπτώματα, αλλά τίποτα σοβαρό, οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί. Όλοι περιμένουν να επαναλάβουν τις εξετάσεις μόλις δώσει την έγκριση η αρχή δημόσιας υγείας”, πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι της Benfica και της Belenenses είπαν σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διενεργήσουν τον αγώνα, διαφορετικά θα κινδύνευαν με τιμωρία για “αδικαιολόγητη απουσία”.

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός από ΠΟΥ – “Πολύ υψηλός κίνδυνος, παγκόσμια εξάπλωση”

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής “ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις” σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα