Mετεωρίτης διαλύθηκε πάνω από το Βερολίνο

Διαβάζεται σε 2'
Mετεωρίτης διαλύθηκε πάνω από το Βερολίνο
H εμφάνιση του μετεωρίτη που κάηκε πάνω από το Βερολίνο, στο σύστημα της NASA. ΝΑSΑ

Η NASA προειδοποίησε το Βερολίνο για μετεωρίτη που πλησίαζε στην πόλη και κάηκε στην ατμόσφαιρα. Η ‘έκρηξη’ έγινε ορατή έως την Τσεχία

Η NASA είχε μια ενημέρωση να στείλει στη Γερμανία. Ανέφερε ότι ένας μετεωρίτης προσεγγίζει το Βερολίνο, 95 λεπτά πριν την πρόσκρουση.

Τον είδε στο σύστημα που έχει δημιουργήσει (και συντηρεί έναντι 150.000.000 δολαρίων το χρόνο) για την άμυνα της γης από τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς.

Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε και τις διαφορές όσων απειλούν τον πλανήτη μας -όπως και κατά πόσο τον απειλούν.

Υπάρχει και ειδικό link που φαίνονται όσα κυκλοφορούν γύρω μας, σε real time.

Εν πάση περιπτώσει, την Κυριακή 21/1 η NASA ειδοποίησε το Βερολίνο πως ο μετεωρίτης που κατευθύνεται προς την πόλη, θα καεί στην ατμόσφαιρα της Γης.

Για την ιστορία, περίπου 44 τόνοι μετεωριτών ‘χτυπούν’ καθημερινά τη Γη. Πάνω από το 95% αυτών καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Περίπου 17.000 φτάνουν στην επιφάνεια, εκ των οποίων το 75% εξαφανίζεται στον ωκεανό.

Εάν ο μετεωρίτης είναι αρκετά μεγάλος, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην έκρηξη του στον αέρα. Κάτι που είχε γίνει στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, το 2013.

Στα τέλη του περασμένου Γενάρη, το σύστημα αξιολόγησης επιπτώσεων Scout της NASA μπόρεσε να παρακολουθήσει ένα σώμα διαμέτρου ενός μέτρου που ονομάζεται αστεροειδής 2024 BX1. Κάηκε στις 1:32 CET περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνου.

Η αποσύνθεσή του παρήγαγε μια βολίδα που την είδαν έως την Τσεχία.

Ο Scout επιβεβαίωσε την πιθανή πρόσκρουση μόνο 70 λεπτά μετά την ανακάλυψη του αντικειμένου και έτσι κατάφερε να προειδοποιήσει μιάμιση ώρα νωρίτερα.

Την Παρασκευή 2/2 πέρασε από κοντά μας ένας αστεροειδής, μεγέθους ουρανοξύστη

Μέσω του ίδιου συστήματος, η NASA ενημέρωσε σήμερα πως ένας αστεροειδής μεγέθους μεταξύ 210 και 480 μέτρων θα περάσει κοντά από τη Γη. Τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μας χτυπήσει αφού η απόσταση μεταξύ του περάσματος και του πλανήτη είναι επτά φορές η απόσταση της Γης από τη Σελήνη.

Δεν θα επιστρέψει ξανά στον δρόμο μας μέχρι το 2032, όταν θα περάσει από πιο κοντά.

Μέσα στην ημέρα θα φτάσουν κοντά στη Γη και τρεις μικρότεροι αστεροειδείς, ενώ το Σάββατο θα πλησιάσουν άλλοι δύο και την Κυριακή ένας του μισού μεγέθους του σημερινού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα