Μεξικό: Δύο πρώην πρόεδροι συγκρίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Χίτλερ

Μεξικό: Δύο πρώην πρόεδροι συγκρίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Χίτλερ

Ρατσιστική και παρόμοια με του Χίτλερ η πολιτική που ακολουθεί ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πρώην προέδρους του Μεξικού

Η πολιτική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, είναι «ρατσιστική» και θυμίζει τον Αδόλφο Χίτλερ, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης χθες.

«Αυτή η λογική της επιδοκιμασίας της ανωτερότητας της λευκής φυλής δεν στρέφεται απλώς εναντίον της μετανάστευσης», είπε ο Καλδερόν. «Δρα και μιλάει εναντίον μεταναστών που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος από το δικό του, είναι ειλικρινά ρατσιστικό και [προσπαθεί να] εκμεταλλευτεί το συναίσθημα όπως έκανε ο Χίτλερ στην εποχή του», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού (2006-2012).

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει το Μεξικό ότι στέλνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών στην άλλη πλευρά των συνόρων του με τις ΗΠΑ και έχει διαμηνύσει πως θα αναγκάσει την μεξικανική κυβέρνηση να πληρώσει για να ανεγερθεί ένας φράκτης στα σύνορα.

Ακόμη ένας πρώην πρόεδρος του Μεξικού, ο Βισέντε Φοξ —ο προκάτοχος του Καλδερόν— συνέκρινε αυτή την εβδομάδα τον Τραμπ με τον Χίτλερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Άντερσον Κούπερ του CNN.

«Μου θυμίζει τον Χίτλερ», είπε ο Φοξ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Κούπερ την Παρασκευή.

Οι γερουσιαστές Κρουζ και Ρούμπιο δημοσιοποίησαν τις φορολογικές τους δηλώσεις, ασκώντας πίεση στον Τραμπ

Παράλληλα, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, διεκδικητής του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του ιδίου και της συζύγου του Χάιντι για τα τελευταία τέσσερα φορολογικά έτη (2011-2014), η τελευταία από τις οποίες δείχνει πως είχε έσοδα ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων και κατέβαλε φόρους ύψους 389.124 δολαρίων το 2014.

Λίγη ώρα νωρίτερα και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο έδωσε στη δημοσιότητα τις δικές του φορολογικές δηλώσεις και αυτές της συζύγου του Τζάνετ για την περίοδο 2010-2014, που δείχνουν ότι είχαν έσοδα 2,29 εκατ. δολαρίων και κατέβαλαν φόρους ύψους 526.092 δολαρίων.

Οι κινήσεις των Κρουζ και Ρούμπιο έγιναν με στόχο να αναγκαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ να δώσει στη δημοσιότητα και τις δικές του φορολογικές δηλώσεις, όπως έχουν καλέσει επανειλημμένα οι εκστρατείες τους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: