Μεξικό: Πάνω από 15 τραυματίες σε επεισόδια την Ημέρα της Γυναίκας

Μεξικό: Πάνω από 15 τραυματίες σε επεισόδια την Ημέρα της Γυναίκας
Επεισόδια κατά την κινητοποίηση για την Ημέρα της Γυναίκας στο Μεξικό ⓒ 2021 Rebecca Blackwell/Associated Press

Με κεντρικό σύνθημα "Το Μεξικό δολοφονεί γυναίκες" δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, αψηφώντας τα μέτρα για την πανδημία, κατέβηκαν στους δρόμους στη διάρκεια της κινητοποίησης για τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Δεκαπέντε αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της κινητοποίησης για τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στην πρωτεύουσα του Μεξικού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, αψηφώντας την πανδημία του νέου κορονοϊού, συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα εναντίον της βίας εξαιτίας του φύλου.

Φεμινίστριες έκαναν πορεία σε δρόμους της πρωτεύουσας για να απαιτήσουν να σταματήσουν οι φόνοι και οι κακοποιήσεις γυναικών, σε μια χώρα όπου καταγράφονται 10 γυναικοκτονίες — δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους — καθημερινά.

Επεισόδια κατά την κινητοποίηση για την Ημέρα της Γυναίκας στο Μεξικό ⓒ 2021 Rebecca Blackwell/Associated Press

Διαδηλώτριες κράταγαν πανό και πλακάτ με φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών και κοριτσιών και συνθήματα όπως «Το Μεξικό δολοφονεί γυναίκες», «Δεν με σκότωσαν ακόμα, αλλά ζω μέσα στον φόβο», «Μαζί είμαστε φωτιά, θα τα κάψουμε όλα».

Κατευθύνθηκαν στο Εθνικό Ανάκτορο, την έδρα της κυβέρνησης, γύρω από το οποίο είχε στηθεί προ ημερών φράκτης από μοριοσανίδες, περνώντας από κάπου 30 ιστορικά μνημεία της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Επεισόδια κατά την κινητοποίηση για την Ημέρα της Γυναίκας στο Μεξικό ⓒ 2021 Rebecca Blackwell/Associated Press

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαιολογήθηκε για την έγερση του φράκτη αυτού στην περίμετρο του μεγάρου που αποτελεί έδρα της κυβέρνησης, τον οποίο φεμινιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «το τείχος της ντροπής».

«Αγαπάμε τη ζωή, θέλουμε ειρήνη», ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ, βετεράνος πολιτικός που αυτοχαρακτηρίζεται κεντροαριστερός και εθνικιστής. Κατηγόρησε «συντηρητικούς» αντιπάλους της κυβέρνησής του ότι έχουν παρεισφρήσει στις φεμινιστικές οργανώσεις.

Επεισόδια κατά την κινητοποίηση για την Ημέρα της Γυναίκας στο Μεξικό ⓒ 2021 Rebecca Blackwell/Associated Press

Ορισμένες ακτιβίστριες έριξαν μέρος της περιμέτρου ασφαλείας. Μονάδες της αστυνομίας επενέβησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα για να τις απωθήσουν.

Πάνω από 2.000 άοπλες αστυνομικίνες είχαν αναπτυχθεί γύρω από την έδρα της κυβέρνησης.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαδηλώσεις ειρηνικά, με τη φωνή σου, με προσβολές έστω, αλλά όχι πετώντας βόμβες, όχι χρησιμοποιώντας σφυριά, όχι βάζοντας φωτιά», ανέφερε νωρίτερα ο αρχηγός του κράτους.

Πέρα από τους δεκαεννέα τραυματισμούς, τέσσερις φωτοειδησεογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση. Αστυνομικοί τις έριξαν στην πλατφόρμα και τους πέρασαν χειροπέδες ενώ περίμεναν σε σταθμό του μετρό να περάσει συρμός για να πάνε να καλύψουν την πορεία, κατήγγειλε η μία εξ αυτών μέσω Twitter.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ο αστυνομικός που έδωσε την εντολή να συλληφθούν αυτές οι τέσσερις φωτορεπόρτερ τέθηκε σε διαθεσιμότητα, όπως και όλα τα μέλη της αστυνομίας που εικονίζονται στα στιγμιότυπα και τα πλάνα που μεταφορτώθηκαν και διαδόθηκαν πολύ γρήγορα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει πως η κυβέρνησή του δεν θα προχωρούσε σε καταστολή των κινητοποιήσεων. «Είμαστε διαφορετικοί από τους συντηρητικούς που παριστάνουν τώρα τους φεμινιστές», διαβεβαίωσε. «Τα μισά μέλη της κυβέρνησής μου είναι γυναίκες», θύμισε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ.

Οι διαδηλώσεις για το ζήτημα της έμφυλης βίας στο Μεξικό έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα κι έχουν σημαδευτεί σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, καθώς φεμινίστριες καταγγέλλουν αυτή που χαρακτηρίζουν απραξία από πλευράς της κυβέρνησης.

«Η κόρη μου βιάστηκε. Είμαι ευγνώμων που επέζησε», είπε χαρακτηριστικά η Λετίσια, 45 χρονών.

Ένας από τους λόγους της οργής των φεμινιστικών οργανώσεων είναι το ότι ο πρόεδρος στηρίζει την υποψηφιότητα του Φέλιξ Σαλγάδο Μασεδόνιο, πολιτικού που κατηγορείται για βιασμό, για τη θέση του κυβερνήτη μιας από τις μεξικανικές πολιτείες. «Είναι σκάνδαλο το ότι δέχθηκαν την υποψηφιότητά του», είπε η Νάντια, 20χρονη διαδηλώτρια.

Τουλάχιστον 3.700 γυναίκες δολοφονήθηκαν στο Μεξικό πέρυσι. Οι αρχές χαρακτήρισαν γυναικοκτονίες τις 967 περιπτώσεις — αριθμό ελαφρά χαμηλότερο από τις 969 για τις οποίες γινόταν λόγος το 2019. Το 2020 εξάλλου οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας απογειώθηκαν, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ειδικά όταν επιβλήθηκαν καραντίνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα