Μια περιοχή της Τουρκίας υποδέχθηκε σχεδόν τον αριθμό τουριστών που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα

Μια περιοχή της Τουρκίας υποδέχθηκε σχεδόν τον αριθμό τουριστών που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα
Ατταλεία, Τουρκία Shutterstock

Έσπασε κάθε ρεκόρ και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος προορισμός της Μεσογείου η περιοχή της Αττάλειας στην Τουρκία.

Σε φαινόμενο εξελίσσεται την τελευταία δεκαετία η τουριστική περιοχή της νότιας Τουρκίας, η Αττάλεια, η οποία υποδέχθηκε κατά το πρώτο 10άμηνο του 2021, 8,6 εκατ. τουρίστες, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσει τα 9 εκατ., και παραλίγο να φτάσει σε αφίξεις ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Αττάλεια αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά ως ο πιο δημοφιλής προορισμός στη Μεσόγειο, αφού φέτος φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, παρά την πανδημία. Σημειώνεται ότι η συνολική δυναμικότητα της περιοχής είναι 680.000 κλίνες. Η περιοχή προσελκύει τουρίστες από περισσότερες από 60 χώρες, με κορυφαίες αγορές εισερχόμενου τουρισμού να είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία, η Πολωνία, το Καζακστάν, κ.α. To 2019 η Αττάλεια φιλοξένησε σχεδόν 16 εκατ. ξένους ταξιδιώτες, με τα 6 εκατ. από αυτούς να είναι Ρώσοι και τα 2,7 εκατ. Γερμανοί.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Τουριστικών Ξενοδόχων Erkan Yagcı, τόνισε ότι η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας απέδειξε στον κόσμο ότι είναι ένας ασφαλής προορισμός ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, χάρη στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αττάλεια θα φτάσει φέτος τα 9 εκατ. τουρίστες. Η περιοχή κατάφερε να προσελκύσει το διπλάσιο αριθμό τουριστών από το μεγάλο της ανταγωνιστή, το ισπανικό νησί της Μαγιόρκα.

Η κατάσταση στον τουρισμό της Τουρκίας

Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν μέχρι και το Σεπτέμβριου το 2021 σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αντί 4 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι και 14 δισ. δολαρίων το 2019, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Το 2019 η Τουρκία είχε υποδεχθεί σχεδόν 52 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ φέτος και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμά ότι θα φτάσει τα 28 εκατομμύρια τουρίστες. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, δήλωσε πριν λίγες ημέρες στην έκθεση του Λονδίνου, ότι μέχρι το 2022, ο τουρισμός στην Τουρκία θα φτάσει σε αριθμούς πριν από την πανδημία. Η χώρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θεματικό τουρισμό, εστιάζοντας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Τουρκίας. Τον προηγούμενο μήνα άνοιξε το Ιστορικό Υποβρύχιο Πάρκο της Καλλίπολης στο Τσανάκαλε, όπου όσοι κάνουν καταδύσεις θα μπορούν να εξερευνήσουν τα υπολείμματα των βυθισμένων πολεμικών πλοίων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης μεταξύ των Οθωμανικών και των Συμμαχικών δυνάμεων. Επιπλέον πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, που θα φιλοξενήσει ζωντανές παραστάσεις θεάτρου, μπαλέτου και όπερας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα