Μήνυμα ΗΠΑ σε Ερντογάν: Να τηρηθούν οι αρχές της Δημοκρατίας

Μήνυμα ΗΠΑ σε Ερντογάν: Να τηρηθούν οι αρχές της Δημοκρατίας
AP

Παρέμβαση της Ουάσινγκτον εν μέσω της διένεξης με τον Ταγίπ Ερντογάν για Κύπρο και S-400. Με αφορμή τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αφήνει αιχμές για το κατά πόσο τηρούνται οι δημοκρατικές αρχές στη χώρα.

Θέση για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη παίρνει η Ουάσινγκτον, μέσω ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία χαρακτηρίζει «απρόσμενη» την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για το κατά πόσο η Άγκυρα τηρεί τις αρχές της Δημοκρατίας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Morgan Ortagus κάλεσε μέσω ανακοίνωσης τις τουρκικές αρχές να διεξάγουν τις επαναληπτικές εκλογές σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία και κατά τρόπο σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της χώρας στον ΟΑΣΕ, με την ιδιότητα της ως Συμμάχου στο ΝΑΤΟ  και με τις προσδοκίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και η αποδοχή των νόμιμων εκλογικών αποτελεσμάτων είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε δημοκρατία.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας έλαβε την απόφαση, αφότου πιστοποίησε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου, να επαναλάβει την εκλογική διαδικασία. Εμείς, όπως και άλλοι φίλοι της Τουρκίας, λαμβάνουμε υπόψη αυτήν την απρόσμενη απόφαση.

Η Τουρκία έχει μακρά, υπερήφανη δημοκρατική παράδοση. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να διεξάγουν αυτές τις εκλογές σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία και κατά τρόπο σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της χώρας στον ΟΑΣΕ, με την ιδιότητα της ως Συμμάχου στο ΝΑΤΟ  και με τις προσδοκίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.»

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου να ακυρώσει και να δώσει εντολή για νέες εκλογές βασίστηκε στο γεγονός ότι κάποιες εφορευτικές επιτροπές είχαν συσταθεί με παράνομο τρόπο από τοπικά συμβούλια εκλογικών διαμερισμάτων, όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση. Το Συμβούλιο επίσης αποφάσισε να υποβάλει μήνυση ενάντια σε εκείνους τους αξιωματούχους αυτών των τοπικών εκλογικών συμβουλίων που διόρισαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Η απόφαση για επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κωνσταντινούπολης, κατ’ απαίτηση προφανώς του κυβερνώντος κόμματος, καταδεικνύει σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ότι ο Ερντογάν δεν δέχεται την ήττα και ότι δεν πρόκειται να φύγει από την εξουσία με δημοκρατικό τρόπο. Ιδίως σε περίπτωση επικράτησης του υποψηφίου του Ερντογάν στις επαναληπτικές εκλογές, η κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος χώρας αναμένεται να γίνει εκρηκτική, ενώ στην προεκλογική περίοδο θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και πλεονασμός εθνικιστικών κραυγών και απειλών κατά των «εχθρών» (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για την προσέλκυση ψηφοφόρων σε μια μάχη που θα κρίνει πολλά για το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα