Μυστηριώδης εξαφάνιση νησιού – Δεν την κατάλαβε κανείς

Μυστηριώδης εξαφάνιση νησιού – Δεν την κατάλαβε κανείς
Η θάλασσα του Οκότσκ όπου βρισκόταν το ιαπωνικό νησί που εξαφανίστηκε AP

Το μικρό νησί αναζητείται από τις αρχές. Την απουσία του δεν είχαν καταλάβει ούτε καν οι κάτοικοι γειτονικού νησιού, μόλις 500 μέτρα μακριά.

Ένα μικρό νησί, το οποίο βρισκόταν στα βορειοανατολικά της χώρας, αναζητούν στην Ιαπωνία. Η ακατοίκητη νησίδα με το όνομα Εσάνμπε Χανακίτα Κοζίμα εξαφανίστηκε χωρίς να το καταλάβει κανείς, ούτε καν οι κάτοικοι ενός χωριού στο βόρειο άκρο του νησιού Χοκάιντο, 500 μέτρα μακριά απ’ αυτή.

Το Εσάνμπε ήταν ένα από 158 ακατοίκητα νησιά, στα οποία δόθηκαν ονόματα από την ιαπωνική κυβέρνηση το 2014 σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστεί η εδαφική κυριότητα τους και η επεκταθεί η ΑΟΖ της χώρας. Να σημειωθεί ότι βρισκόταν κοντά στις Κουρίλες νήσους, που είναι στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης της Ιαπωνίας με την Ρωσία.

Οι ντόπιοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι συνέβαινε με το Εσάνμπε τον Σεπτέμβριο, όταν συγγραφέας επισκέφτηκε την περιοχή για να ερευνήσει και να γράψει για τα “κρυμμένα” νησιά της Ιαπωνίας. Ενημέρωσε τον τοπικό αλιευτικό συνεταιρισμό, ο οποίος έστειλε βάρκες στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται το νησί και τότε διαπιστώθηκε ότι αυτό είχε χαθεί.

Μεγαλύτεροι σε ηλικία ψαράδες δήλωσαν ότι θυμούνται να είδαν το νησί πριν από δεκαετίες αλλά τα επόμενα χρόνια απέφευγαν την περιοχή, καθώς τα συστήματα πλοήγησης το “έβλεπαν’ ως υποθαλάσσιο ύφαλο.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανέφερε ότι την τελευταία φορά που ερευνήθηκε το νησί το 1987, προεξείχε μόλις 1,4 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι πιθανόν διαβρώθηκε από τους ανέμους και τους πάγους που σχηματίζονται στη θάλασσα του Οκότσκ κάθε χειμώνα.

Η ακτοφυλακή πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή και να ψάξει για το νησί. Αν επιβεβαιωθεί ότι εξαφανίστηκε, τότε η ΑΟΖ της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί κατά μισό χιλιόμετρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα