ΜΚΟ καταγγέλλει: Ο νέος νόμος του Χονγκ Κονγκ απειλεί τους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο

Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο για την εθνική ασφάλεια
Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ διαμαρτύρονται ενάντια στο νόμο για την εθνική ασφάλεια AP

Η ΜΚΟ "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" ζητά την αποσυρσή του νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.

Ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ απειλεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων που εργάζονται εκτός Κίνας, δήλωσε σήμερα μια οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου.

Η μκο Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καλεί τις δημοκρατίες να ασκήσουν πιέσεις στο Πεκίνο για να αποσύρει τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη και ο οποίος προβλέπει ισόβια ποινή κάθειρξης για «ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση», καθώς και για «συνωμοσία με ξένες δυνάμεις».

"Αυτή η τιμωρία αφορά όλους τους δημοσιογράφους ανεξάρτητα με το σε ποιό σημείο του κόσμου εδρεύουν", αναφέρει η RSF σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση αναφέρεται στο Άρθρο 38 του νόμου, που αφορά τα αδικήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί εκτός του Χονγκ Κονγκ από ανθρώπους που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, ουσιαστικά από οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο.

Σύμφωνα με την RSF, οι ξένοι δημοσιογράφοι που γράφουν επικριτικά για το Χονγκ Κονγκ κινδυνεύουν με ισόβια αν δικαστούν στο Χονγκ Κονγκ και πιθανόν με την ποινή του θανάτου αν εκδοθούν στην κινεζική ενδοχώρα.

Το Πεκίνο προσπαθεί να καθιερώσει μια "νέα παγκόσμια τάξη για τα μέσα ενημέρωσης", δήλωσε ο Σεντρίκ Αλβιάνι, ο επικεφαλής του παραρτήματος Ανατολικής Ασίας της οργάνωσης.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σήμερα στην 80η θέση από την 18η στην Παγκόσμια Κατάταξη της Ελευθεροτυπίας, όπου βρισκόταν το 2002.

Η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται κοντά στην τελευταία θέση της κατάταξης--στην 177η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και εδάφη.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χονγκ Κονγκ, Κίνα
SHARE:

24Media Network