Μοχάμεντ Άλι: Η αναπάντεχη ήττα, το σπασμένο σαγόνι και η θρυλική παραδοχή

Μοχάμεντ Άλι: Η αναπάντεχη ήττα, το σπασμένο σαγόνι και η θρυλική παραδοχή
AP Photo

Όταν ακούς τον μεγαλύτερο πυγμάχο όλων των εποχών να ευχαριστεί τους κριτές για μια νίκη του, καταλαβαίνεις ότι κάτι πήγε πολύ λάθος.

Αυτήν τη φορά ο Μοχάμεντ Άλι μπήκε στο ρινγκ με την αυτοπεποίθηση του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ήταν ο τρίτος και τελευταίος αγώνας που θα έδινε με τον Κεν Νόρτον, τον πυγμάχο που τρία χρόνια πριν είχε αποκαλέσει υποτιμητικά “ερασιτέχνη”, χαρακτηρισμό που τελικά θα τον πλήρωνε μια αναπάντεχη ήττα, αλλά κυρίως με ένα σπασμένο σαγόνι.

Τώρα τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά. Ο Μοχάμεντ Αλί είχε ήδη πάρει το αίμα του πίσω, είχε κάνει το 1-1 και πλέον οι ανοιχτοί λογαριασμοί τους θα έκλειναν οριστικά μια μέρα σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1976.

Στο Yankee Stadium της Νέας Υόρκης, ο 34χρονος πια Αλί θα αντιμετώπιζε τον κατά έναν χρόνο νεώτερο διεκδικητή του τίτλου, σε ένα ματς, αμφιλεγόμενο, από την πρώτη μέχρι την τελευταία γροθιά. Και οι δύο θα έφευγαν όρθιοι απ’ το ρινγκ και έτσι θα έμενε στους κριτές να αποφασίσουν ποιος απ’ τους δύο θα έφευγε και με τη ζώνη του πρωταθλητή. Και αυτός, ομόφωνα, θα ήταν ο Μοχάμεντ Άλι.

“Κέρδισα τουλάχιστον 9 με 10 γύρους”, θα έλεγε αργότερα πικραμένος ο Νόρτον. “Με έκλεψαν”. Και ο ίδιος ο Μοχάμεντ Άλι όμως, θα πει σε συνέντευξή του έναν μήνα μετά ότι “πίστευα πώς εκείνη τη μέρα ο Νόρτον με κέρδισε. Οι κριτές όμως έδωσαν τον αγώνα σε μένα. Τους είμαι ευγνώμων”.

Στις 27 Ιουλίου του 1979 ο Μοχάμεντ Άλι θα ανακοινώσει την απόσυρσή του, θα το μετανιώσει, θα επιστρέψει στα ρινγκ -ως μία κακή εκδοχή του εαυτού του- και τελικά, στις 11 Δεκεμβρίου του 1981 θα κρεμάσει τα γάντια του οριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version