“Μολών λαβέ” των Ουκρανών στο ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης – Εφιαλτική νύχτα στο Κίεβο

“Μολών λαβέ” των Ουκρανών στο ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης – Εφιαλτική νύχτα στο Κίεβο
Βομβαρδισμός στην Ουκρανία AP Photo/Felipe Dana

Απορρίπτει το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της πολιορκούμενης Μαριούπολης η Ουκρανία. Η διορία ισχύει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/03). Απανωτές εκρήξεις και βομβαρδισμοί στο Κίεβο.

Η Ουκρανία απορρίπτει το αίτημα της Ρωσίας να παραδώσει τη Μαριούπολη μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/03), με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ να απαντά πως η παράδοση δεν αποτελεί επιλογή.

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, κατάθεσης όπλων”, είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. “Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά”, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η επιστολή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι θα δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μόνο εάν η Μαριούπολη παραδοθεί, ορίζοντας το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 5.00 ώρα Μόσχας (4.00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδος).

Απάντηση στο ρωσικό τελεσίγραφο έδωσε και ο Αντρίς Πετριτσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της πολιορκούμενης Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος είπε ότι οι Ρώσοι δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι τις 5.00 το πρωί.

Θα λάβουν από τώρα την ίδια απάντηση που είχαν δώσει οι Ουκρανοί στρατιώτες που πολιορκούνταν από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στο νησί Ισμίν έξω από τη Χερσώνα, ανέφερε, εννοώντας πως η Μαριούπολη δεν πρόκειται να παραδοθεί.

Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης

Νωρίτερα, έγινε γνωστό από το πρακτορείο Ria, πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε διορία μερικών ωρών στη Μαριούπολη για να παραδοθεί ως τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/03).

“Καταθέστε τα όπλα σας”, είπε ο γενικός συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, σε μια ενημέρωση που δόθηκε από το υπουργείο Άμυνας. “Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους, θα έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ρωσικό πλάνο, τη Δευτέρα (21/03) το πρωί θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και εν συνεχεία θα ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ξεχωριστός για τους στρατιώτες που θέλουν να διαφύγουν (άοπλοι εννοείται) και ξεχωριστός για τους πολίτες. Όλα αυτά θα ισχύσουν αν οι αρχές της Μαριούπολης που το “ναι” στο τελεσίγραφο.

Κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρονται σε ρωσικό έδαφος

Την ίδια ώρα οι αναφορές ότι κάτοικοι της Μαριούπολης αναγκάζονται με τη βία να προσφύγουν σε ρωσικό έδαφος πληθαίνουν. Την Κυριακή (20/03) ουκρανικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίστηκαν ότι οι εξαναγκασθέντες υποχρεώνονται να εγκατασταθούν σε ρωσικές πόλεις με πολλά οικονομικά προβλήματα.

Την Κυριακή (21/03) έγινε, επίσης, γνωστό πως παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Ντονέσκ που επί του παρόντος τελεί υπό ρωσικό έλεγχο, αντί στην πόλη Ζαπορίζια που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Εφιαλτική νύχτα στο Κίεβο

Την ίδια στιγμή, απανωτές εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο, ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής (20/03) ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως βομβαρδισμοί έπληξαν κατοικίες και μια εμπορική περιοχή στη συνοικία Ποντίλ.

“Πολλές εκρήξεις στη συνοικία Ποντίλ της πρωτεύουσας”, δήλωσε ο Κλίτσκο στο κανάλι του στο Telegram.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, πολλά σπίτια και ένα από τα εμπορικά κέντρα επλήγησαν. Ομάδες διάσωσης, γιατροί και η αστυνομία βρίσκονται ήδη στο σημείο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα