Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης – Κορυφώνεται το προσφυγικό δράμα

Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης – Κορυφώνεται το προσφυγικό δράμα
Η κατεστραμμένη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η 25η μέρα της ρωσική εισβολή στη Ρωσία περιείχε και πάλι βία εναντίον αμάχων σ' ένα πόλεμο που γίνεται ολοένα και πιο αιματηρός. Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας έχει διορία η Ουκρανία να απαντήσει για την παράδοση της Μαριούπολης.

Διορία μερικών ωρών για την παράδοση της πολιορκούμενης Μαριούπουλης έδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ria, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί την Ουκρανία να δώσει την απάντησή της μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας (21/03).

«Καταθέστε τα όπλα σας», είπε ο γενικός συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, σε μια ενημέρωση που δόθηκε από το υπουργείο Άμυνας. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους, θα έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ρωσικό πλάνο, τη Δευτέρα θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στις 9:30 και εν συνεχεία θα ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ξεχωριστός για τους στρατιώτες που θέλουν να διαφύγουν (άοπλοι εννοείται) και ξεχωριστός για τους πολίτες. Ολα αυτά θα ισχύσουν αν οι αρχές της Μαριούπολης που το “ναι” στο τελεσίγραφο.

Στο μεταξύ, για μία ακόμη ημέρα τα όπλα μίλησαν και η διπλωματία σχεδόν σίγησε στην Ουκρανία.

Στην 25η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα, οι επιτιθέμενοι φρόντισαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους κυρίως στο νοτιοανατολικό κομμάτι (στο οποίο, έτσι και αλλιώς, η παρουσία τους είναι ισχυρή) επιστρατεύοντας μάλιστα ακραία βία, ακόμα και κατά αμάχων.

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον οίκου ευγηρίας στο Λουγκάνσκ και σκότωσαν 56 ηλικιωμένους. Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για κυνικό και εσκεμμένο χτύπημα, σε μία περιοχή μάλιστα την οποία οι Ρώσοι ελέγχουν (ο Πούτιν δύο ημέρες πριν την εισβολή αναγνώρισε της “λαϊκές δημοκρατίες” του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ).

Στη μαρτυρική Μαριούπολη από την άλλη πλευρά η δημοτική αρχή της πόλης κατήγγειλε ότι οι Ρώσοι “χτύπησαν” τη σχολή Καλών Τεχνών στην οποία έχουν καταφύγει περίπου 400 άμαχοι. Δεν δόθηκαν όμως αναφορές για θύματα.

Η Ρωσία, μέσω ανακοίνωση του Υπουργείο Αμυνας της χώρας, ανακοίνωσε ότι “ελέγχει πλήρως” την ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στις κυριακάτικες μάχες σκότωσε “60 στρατιώτες του εχθρού”.

Την ίδια ώρα οι αναφορές ότι κάτοικοι της Μαριούπολης αναγκάζονται με τη βία να προσφύγουν σε ρωσικό έδαφος πληθαίνουν. Την Κυριακή ουκρανικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχυρίζονται ότι οι εξαναγκασθέντες υποχρεώνονται να εγκατασταθούν σε ρωσικές πόλεις με πολλά οικονομικά προβλήματα.

Το προσφυγικό κύμα τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας μοιάζει πλέον με τσουνάμι απελπισμένων ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι ήδη 10εκ Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους όπως τονίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Oι Ρώσοι, όπως κάνουν από την αρχή του πολέμου, χτυπούν και στρατηγικούς στόχους με οικονομικό ενδιαφέρον. Την Κυριακή φέρεται ότι κατέστρεψαν ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης στη Μαριούπολη.

Στο διπλωματικό πεδίο πέρα από δηλώσεις και ξανά δηλώσεις καμία ουσιαστική πρόοδος. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο CNN, φάνηκε πρόθυμος να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μία διαπραγμάτευση όμως, που όπως τόνισε “μπορεί να φέρει το τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αν αποτύχει”. Μέσα σ’ αυτή τη “μαύρη” ατμόσφαιρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβλεψε ότι “η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας είναι κοντά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα