Monica Vitti: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η μούσα του Αντονιόνι

Monica Vitti: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η μούσα του Αντονιόνι
Η ηθοποιός Monica Vitti AP Photo

Σε ηλικία 90 ετών "έσβησε" η βασίλισσα του ιταλικού σινεμά και μούσα του Μικελάντζελο Αντονιόνι, Monica Vitti.

Η Monica Vitti, η Ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

“Αντίο Monica Vitti, αντίο στην βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Τη δυσάρεστη είδηση μετέφερε σήμερα, Τετάρτη, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Walter Veltroni, ο οποίος την πληροφορήθηκε από τον σύζυγο της ηθοποιού, Roberto Russo.

Η καταξιωμένη ηθοποιός και σύμβολο του ιταλικού σινεμά της δεκαετίας του 60′ πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις πιο κλασσικές ταινίες όπως οι L’Avventura (1960), Red Desert (1964), L’Eclisse (1962) με τον Alain Delon και La Notte (1961) με τους Jeanne Moreau και Marcello Mastroianni.

Η Monica Vitti και ο Alain Delon στο L’Eclisse

Η Vitti, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Maria Luisa Ceciarelli, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1931.

Ως έφηβη έπαιξε τους πρώτους της ρόλους σε ερασιτεχνικές παραγωγές και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην Εθνική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Ρώμης.

Η ηθοποιός απέκτησε παγκόσμια φήμη μέσα από θεαματικές συνεργασίες με τον θρυλικό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Μετά τη συνεργασία με τον Αντονιόνι, η Vitti έκανε στροφή στην καριέρα της και ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε κωμωδίες, κάνοντας συνεργασίες με τον σκηνοθέτη Μάριο Μονιτσέλι σε μια σειρά από ταινίες.

“Είχε καταφέρει να γίνει αγαπητή, να επικρατήσει και ως κωμική ηθοποιός, κάτι το πολύ σπάνιο για μια γυναίκα”, έλεγε ο Αλμπέρτο Σόρντι, ενώ είχε διευθύνει και η ίδια, ως σκηνοθέτης, κινηματογραφικά έργα. Ο Ιταλικός Τύπος γράφει σήμερα ότι “η Μόνικα κατάφερνε να είναι συγχρόνως θελκτική, πνευματώδης, αινιγματική, λαϊκή και πανέξυπνη”.

Στο θέατρο είχε ερμηνεύει Σαίξπηρ, Μολιέρο και Μπρέχτ. Παράλληλα, διέπρεψε και στο χώρο της μεταγλώττισης. Με την ιδιαίτερη φωνή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον σκηνοθετών και παραγωγών και μπόρεσε να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου. Βλέποντάς την να μεταγλωττίζει, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι είπε την καθοριστική για την πορεία της φράση: “Αυτή η κοπέλα έχει ωραίο κεφάλι, θα μπορούσε να κάνει και σινεμά”.

Η Ιταλίδα ηθοποιός κέρδισε πέντε βραβεία “David Di Donatello” ως Καλύτερη Ιταλίδα Ηθοποιός, επτά ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, έναν Χρυσό Λέοντα από το Φεστιβάλ Βενετίας για τη συνεισφορά της στον Κινηματογράφο, ενώ ήταν προτεινόμενη και για Bafta.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της, η ηθοποιός πρωταγωνίστησε απέναντι σε ηθοποιούς, όπως οι Μαστρογιάνι, Ντελόν, Ρίτσαρντ Χάρις, Τέρενς Σταμπ, Μάικλ Κέιν, Τόνι Κέρτις και Ντιρκ Μπογκάρντ.

Το 2000, η Vitti παντρεύτηκε τον Ιταλό πιανίστα και συνθέτη Roberto Russo, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από το 1973.

Εδώ και περίπου δυο δεκαετίες είχε αποσυρθεί από την δημόσια και καλλιτεχνική ζωή, λόγω νευρολογικής, εκφυλιστικής ασθένειας.

Η σορός της αναμένεται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και, αν η οικογένεια δώσει τη συναίνεσή της, η κηδεία της μεγάλης ηθοποιού θα τελεσθεί σε κεντρική εκκλησία της Ρώμης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα