Μόσιαλος για πρωτοσέλιδο NY Times: “Δεν είναι απλά νούμερα σε λίστα, ήταν οι άνθρωποι μας”

Μόσιαλος για πρωτοσέλιδο NY Times: “Δεν είναι απλά νούμερα σε λίστα, ήταν οι άνθρωποι μας”
Το πρωτοσέλιδο των NYT www.nytimes.com

Το πρωτοσέλιδο των New York Times, που αποτίει φόρο τιμής στα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ, σχολίασε σε ανάρτησή του ο Καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Το ιδιαίτερο πρωτοσέλιδο των New York Times σχολίασε σε ανάρτησή του ο Έλληνας Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στη νόσο Covid-19 και όσους συνέκριναν τη θνησιμότητά της με εκείνη της γρίπης στην αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδο του Σαββάτου (23/04)που θα μείνει στην ιστορία, η γνωστή αμερικανική εφημερίδα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του κορονοϊού, αναφέροντας ενδεικτικά τα ονόματα 1.000 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ, με μαύρα γράμματα σε μια λευκή σελίδα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στον λογαρισμό του στο Facebook:

Το σημερινό πρωτοσέλιδο των New York Times με ονόματα κατοίκων της Νεας Υόρκης που πέθαναν από τη νόσο του Covid-19 – Δεν είναι απλά νούμερα σε μια λίστα. Ήταν οι άνθρωποι μας.

Θυμήθηκα τις δηλώσεις πολιτικών και επιστημόνων στις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες (μερικοί δεν παραδέχονται ούτε και τώρα το λάθος τους και λένε ότι άλλοι έκαναν λάθος εκτιμήσεις). Είπαν τότε ότι η νέα νόσος είναι μια απλή γρίπη η ότι θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους από τη γρίπη.

Ενδεικτικά τότε αναφέρθηκαν ότι η γρίπη ευθύνεται για 30,000-70,000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι από Covid-19 είναι μέχρι στιγμής περίπου 100,000 παρά τη λήψη σημαντικών μέτρων. Ποιος όμως είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων εξαιτίας της γρίπης στις ΗΠΑ;

Το CDC εκτίμησε ότι την περίοδο 2013-2019 ο αριθμός θανάτων ήταν μεταξύ 23,000 και 61,000 ετησίως. Ο αριθμός όμως των δηλωμένων θανάτων ήταν μεταξύ 3,448 και 15,620.

Οι θάνατοι όμως από Covid-19 δεν βασίζονται σε εκτιμήσεις όπως αυτοί της γρίπης αλλά σε πραγματικές καταγραφές. Επίσης είναι πιθανό να υπάρχει σημαντική υποεκτίμηση των θανάτων επειδή στις ΗΠΑ δεν κάνουν πολλά τεστ, αλλά ταυτόχρονα τα τεστ που χρησιμοποίησαν τους πρώτους μήνες είχαν ένα υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

Είναι φανερό ότι η νόσος του Covid-19 δεν είναι μια απλή γρίπη. Όσοι δε ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις της απλής γρίπης σε σχέση με αυτές του κορωνοιού ας κάνουν μια μελέτη καταγραφής των πραγματικών θανάτων από τη γρίπη. Είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι 6 φορές περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα. Ακόμη και αν ισχύει αυτό και πάλι η νόσος του Covid-19 έχει πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε σύγκριση με αυτή της γρίπης.”

Η ανάρτηση του Καθηγητή:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα