Moskva: Εν αναμονή ρωσικών αντιποίνων μετά τη βύθιση του καταδρομικού - Φόβοι για μεταφορά πυρηνικών

Το ρωσικό καταδρομικό πολεμικό πλοίο, Moskva
Το ρωσικό καταδρομικό πολεμικό πλοίο, Moskva AP

Προειδοποιήσεις της Ρωσίας για αντίποινα στις "τρομοκρατικές επιθέσεις" και "πράξεις δολιοφθοράς" μετά τη βύθιση του Moskva. Φόβοι πως το ρωσικό καταδρομικό μετέφερε δυο πυρηνικές κεφαλές. Αγνοείται η τύχη του πληρώματος.

Εν μέσω αντικρουόμενων ισχυρισμών από την πλευρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, το οποίο ναυάγησε χθες, Πέμπτη, στη Μαύρη Θάλασσα, φόβοι εγείρονται για το ενδεχόμενο ότι το πλοίο μπορεί να μετέφερε δύο πυρηνικές κεφαλές, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχία.

Την ίδια στιγμή, αναφορές κάνουν λόγο πως εκατοντάδες μέλη του πληρώματος του ρωσικού καταδρομικού πνίγηκαν και δεν κατάφεραν να σωθούν.

ADVERTISING

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail επικαλούμενη αναφορές του διευθυντή ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ, Mykhailo Samus, του συντάκτη του Black Sea News, Andriy Klymenko και της ουκρανικής εφημερίδας 'Defense Express', το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

"Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο πυρηνικές κεφαλές", ανέφερε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. "Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;", αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τα θύματα, αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού ανέφερε πως το πλήρωμα της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να έχει σωθεί και εκτίμησε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συγχωρέσει στο Κίεβο τη βύθιση του σκάφους - συμβόλου των ρωσικών ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών.

"Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν", την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το πλήγμα εναντίον του Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, "δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρού", εκτίμησε.

"Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας", γιατί "μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος", είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει "αξιόπιστων δεδομένων".

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με το Κίεβο, ο καπετάνιος του βυθισμένου πολεμικού πλοίου βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα καθώς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σε δήλωση στο Telegram, ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε:" Ο πρώτος καπετάνιος του καταδρομικού Moskva, διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Anton Kuprin πέθανε κατά την έκρηξη και τη φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο".

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την άλλη, δήλωσε χθες, Πέμπτη πως το πλήρωμα -τουλάχιστον 500 άτομα- "απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά". Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Επίσης η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.

Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου που κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εναντίον του Moskva, και απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα.

"Έχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε".

"Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας, περιλαμβανομένων πληγμάτων με πυραύλους", πρόσθεσε.

Δεν αναφέρθηκε στο πλήγμα στο εργοστάσιο εξοπλισμών Vizar, που υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά στους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στην πόλη Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό.

Η Ουκρανία χλευάζει το ρωσικό Ναυτικό μετά τη βύθιση του Moskva

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας με tweet ειρωνεύτηκε το ρωσικό ναυτικό μετά τη βύθιση του πολεμικού πλοίου Moskva στη Μαύρη Θάλασσα.

"Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπενθυμίζει στο ρωσικό ναυτικό ότι τα στενά της Μαύρης Θάλασσας είναι κλειστά μόνο για είσοδο", ανέφερεται σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, "Το μέρος του στόλου σας που επιπλέει έχει ακόμα διέξοδο".

Το χρονικό

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής κατασκευής καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία – σύμφωνα με το Κίεβο – ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού σε λιμάνι.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ουκρανία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network