“Νιώθω αδύναμη και μπλε”: Ξύπνησε και το αίμα της είχε γίνει βαθυγάλανο

“Νιώθω αδύναμη και μπλε”: Ξύπνησε και το αίμα της είχε γίνει βαθυγάλανο
Η κοπέλα με το μπλε αίμα New England Journal of Medicine

Πώς εξηγείται, σύμφωνα με τους γιατρούς, η αλλαγή στο χρώμα του αίματος μιας 25χρονης, η οποία πήγε έντρομη στο νοσοκομείο λέγοντας "νιώθω αδύναμη και μπλε".

Σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας έζησε μια γυναίκα πριν λίγες μέρες στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, τρέχοντας πανικόβλητη στο νοσοκομείο καθώς το αίμα της έγινε μπλε.

Σύμφωνα με το περιοδικό New England Journal of Medicine, η 25χρονη ξύπνησε ένα πρωινό και αισθανόταν “αδύναμη και μπλε” ενώ παραδέχτηκε ότι την προηγούμενη μέρα είχε κάνει τοπική χρήση ενός φαρμάκου για πονόδοντο.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι πρόκειται για κυάνωση, ο ιατρικός όρος για όσους εμφανίζουν μπλε δέρμα και νύχια. Η διάγνωση ανέφερε “επίκτητη μεθαιμοσφαιριναιμία”, μια σπάνια διαταραχή του αίματος που προκαλεί την παραγωγή μεγάλης ποσότητας μεθαιμογλοβίνης, ενός τύπου αιμοσφαιρίνης.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, στις περιπτώσεις μεθαιμοσφαιριναιμίας, η αιμοσφαιρίνη μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο, αλλά δεν μπορεί να την απελευθερώσει αποτελεσματικά στους ιστούς.

Ο Δρ. Ότις Γουόρεν που ανέλαβε την κοπέλα, δήλωσε στο NBC News ότι το πρόβλημα προέκυψε από την αλόγιστη χρήση φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του πονόδοντου, το οποίο περιείχε βενζοκαΐνη.

Αν και η 25χρονη του είπε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει όλη την ποσότητα, ο γιατρός αντιλήφθηκε ότι είχε κάνει αλόγιστη χρήση. Της έδωσε ένα αντίδοτο που ειρωνικά ονομάζεται μπλε του μεθυλενίου και μέσα σε λίγα λεπτά η ασθενής ανέφερε ότι αισθανόταν καλύτερα. Της χορηγήθηκε και δεύτερη δόση και αφού πέρασε το βράδυ στο νοσοκομείο, την επόμενη μέρα πήρε εξιτήριο με…κόκκινο αίμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα