Τζόνσον για Brexit: Παράταση μόνο με πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Τζόνσον για Brexit: Παράταση μόνο με πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον AP

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα δώσει στους βουλευτές περισσότερο χρόνο για να συζητήσουν τη συμφωνία του Brexit, αλλά μόνο αν συμφωνούν σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι αναμένει από την ΕΕ να εγκρίνει την παράταση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit, παρόλο που ο ίδιος δεν θα το ήθελε πραγματικά.

Όπως έγινε γνωστό, οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, o υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Επιστολή προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Τζόνσον αναφέρει ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως παράλληλα οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το αίτημά του για εκλογές τον Δεκέμβριο.

Στην επιστολή του προς τον Κόρμπιν, που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Τζόνσον είπε ότι θα δοθεί χρόνος από τώρα μέχρι και την 6η Νοεμβρίου για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης (WAB). “Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Brexit πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε.

“Αλλά αν το κοινοβούλιο αρνηθεί να αδράξει αυτήν την ευκαιρία και δεν το επικυρώσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, όπως φοβάμαι, τότε θα ζήτημα θα πρέπει να λυθεί από ένα νέο κοινοβούλιο”, υπογράμμισε.

Τρίτη προσπάθεια για πρόωρες εκλογές

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόνσον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα δώσουν την αναβολή που ζήτησε το Λονδίνο, μολονότι ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν την θέλει αλλά αναγκάστηκε να την ζητήσει.

Για το επιτελείο του, οι εκλογές θεωρούνται ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο αφού το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ψήφισε μεν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit, αλλά λίγα λεπτά αργότερα απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος του στις 31 Οκτωβρίου.

Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις

Η Γαλλία είναι πρόθυμη να δώσει την αναβολή που ζητά η Βρετανία για το Brexit, εφόσον το Λονδίνο μπορέσει να εξηγήσει γιατί δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

“Η γαλλική θέση είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό είναι αιτιολογημένο, αν καταλάβουμε γιατί το κάνουμε. Κάποιο χρόνο για να επικυρωθεί (η συμφωνία για το Brexit) προφανώς… Αν μας πουν “Θέλουμε να κάνουμε εκλογές”, θα δούμε το θέμα των εκλογών”, πρόσθεσε.

“Εδώ δεν τίθεται θέμα τελεσιγράφων, είναι ζήτημα σαφήνειας”, πρόσθεσε η Μονσαλέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Λίγο νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από το κοινοβούλιο να συζητήσει και να εγκρίνει το αίτημά του για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα