Μπόρις Τζόνσον: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή του στην ηγεσία της Βρετανίας – Οι τέσσερις φορές που επανήλθε

Μπόρις Τζόνσον: Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή του στην ηγεσία της Βρετανίας – Οι τέσσερις φορές που επανήλθε
Μπόρις Τζόνσον AP

Με τις φήμες που θέλουν τον Μπόρις Τζόνσον έτοιμο να διεκδικήσει εκ νέου μία δεύτερη πρωθυπουργική θητεία στη Βρετανία να "φουντώνουν", εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα. Θα μπορούσε πραγματικά να επιστρέψει στην ηγεσία;

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπος που ανατράπηκε από την ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας από την ίδια την κυβέρνησή του μόλις πριν από τρεις μήνες, θεωρείται ο πρώτος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Η αντικαταστάτριά του, Λιζ Τρας, μετά από μια ταραγμένη θητεία 45 ημερών, ανακοίνωσε την παραίτησή της στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές.

Μόλις λίγη ώρα μετά την παραπάνω ανακοίνωση της Λιζ Τρας, βρετανικά μέσα έκαναν λόγο για ενδεχόμενη επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις, προκαλώντας αμέσως πόλωση στους Συντηρητικούς.

Ωστόσο, μια δεύτερη θητεία του θα ήταν μια εξαιρετική ανατροπή ακόμη και για έναν πολιτικό που έχει κάνει… θαυματουργές επιστροφές στο παρελθόν, καθώς η τελευταία παρόμοια κίνηση έγινε πριν από 140 χρόνια, με τον William Gladstone.

Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή του;

Μέχρι στιγμής, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ανακοινώσει την επιστροφή του, ωστόσο, στην τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός, τον περασμένο Ιούλιο, κατέστησε σαφές ότι σχεδίαζε μια επιστροφή.

Η χαρακτηριστική έκφραση “Hasta la vista, baby!” που χρησιμοποίησε μεταφράστηκε ως υπαινιγμός ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Σύμφωνα με το BBC, οι δημοσκοπήσεις πριν τις τελευταίες ημέρες της Λιζ Τρας, έδειχναν σταθερά τον Τζόνσον ως τον πιο δημοφιλή διάδοχο.

Κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τον τρόπο με τον οποίο “έφυγε”, αφού η πρωθυπουργική θητεία του -ως επί το πλείστον- χαρακτηρίστηκε από τα ψέματά του στον βρετανικό λαό και κυρίως, το “περίφημο” σκάνδαλο του “Partygate” με τα πάρτι στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας και σκληρών περιορισμών για τους πολίτες.

Πριν το τέλος του Μπόρις Τζόνσον AP

Οι τέσσερις “μεγάλες επιστροφές” του Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον, αρκετά χρόνια πριν ξεκινήσει η ενασχόλησή του με την πολιτική, βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Και τότε για τους λάθος λόγους.

Το 1987, όταν ακόμη ασχολούνταν με τη δημοσιογραφία, απολύθηκε από τους Times επειδή παραποίησε ένα απόσπασμα. Ωστόσο, προσλήφθηκε τον επόμενο χρόνο από την Daily Telegraph, ως ανταποκριτής στις Βρυξέλλες.

Το 2004, απολύθηκε από τον σκιώδη υπουργό Τεχνών των Συντηρητικών επειδή είπε ψέματα για μια υπόθεση, αλλά επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα.

Το 2016, αποσύρθηκε από την πρώτη του υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών -και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, αφού ο στενός του φίλος Μάικλ Γκόουβ έθεσε κι εκείνος υποψηφιότητα. Ωστόσο -για ακόμη μια φορά- έκανε την “έκπληξη” και διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι.

Τέλος, το 2018, παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Μέι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία της για το Brexit, για να επιστρέψει ως αρχηγός του κόμματος το επόμενο έτος, κερδίζοντας μια τεράστια πλειοψηφία στις εκλογές.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Συντηρητικού κόμματος

Η πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ήταν η πρώτη υποψήφια που δήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος, αλλά ο Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, που κάποτε ήταν ο υπουργός του επί των Οικονομικών, θεωρούνται οι βασικοί δυνητικοί αντίπαλοί της ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας. Ο Σούνακ είναι ο πρώτος υποψήφιος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας (24/10), τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα (24/10). Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Όποιος και αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα αναλάβει την ηγεσία ενός κατακερματισμένου κόμματος και μία χώρα βυθισμένη σε οξεία οικονομικοκοινωνική κρίση.

Την ίδια ώρα οι Εργατικοί κάνουν πάρτι στις δημοσκοπήσεις προηγούμενοι με τεράστια διαφορά και αξιώνουν εδώ και τώρα εκλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα