Mr Bitcoin: Μάχη για τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ

Mr Bitcoin: Μάχη για τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ
O Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr. Bitcoin AP

Ο Αλεξάντερ Βίννικ έχει ήδη αθωωθεί από το Εφετείο των Παρισίων και ζητά να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σε έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς και ιδίως το υπουργείο Δικαιοσύνης, προχωρά η οικογένεια του mr Bitcoin Αλεξάντερ Βίννικ, προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση έκδοσης του στις ΗΠΑ, μετά και την αθωωτική απόφαση της Γαλλίας.

«Να αναλογιστούν την ευθύνη, να σκεφτούν ότι έχουν μία μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουν την ψυχή του Αλεξάντερ Βίννικ και των ανηλίκων παιδιών του που περιμένουν τον πατέρα τους μετά το χαμό της μητέρα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε.

Αν και ο ίδιος κρατείται στη Γαλλία, το παρόν έδωσε η μητέρα του εκζητούμενου, Βέρα Βίννικ, η οποία έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, για να εκθέσει τη θέση της γύρω από το ζήτημα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν αρμόδιο για να αποφανθεί με ποιά σειρά θα εκδιδόταν ο Αλ. Βίννικ στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι θα πρέπει να εκδοθεί για να δικαστεί στα τρία κράτη. «Ο γιος μου δοκιμάζεται τέσσερα χρόνια. Πόσο ακόμα; Στη φυλακή έζησε το θάνατο της συζύγου του και μέχρι σήμερα δεν έχει δει τα παιδιά του. Πόσες περιπέτειες να αντέξει;» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βέρα Βίννικ σε ένα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα.

Η έκκληση της πλευρά Βίννικ προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός να επανεξετάσει το ζήτημα της έκδοσης, ήρθε μετά και την απόφαση του Εφετείου των Παρισίων να αθωώσει τον κατηγορούμενο για τις 19 από τις 20 συνολικά κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί, ενώ παρέμεινε μία πλημμεληματική ποινή.

«Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει. Πρόκειται για πόλεμο πληροφοριών μετά των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη μέση του οποίου μπήκε χωρίς να θέλει ο Αλεξάντερ Βίννικ» υποστήριξε η συνήγορος Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας: «Η Κυβέρνηση μπορεί να άρει την απόφασή της. Άλλωστε ακολουθήθηκε μία διαδικασία καθ’ υπαγόρευση ξένης χώρας». Σύμφωνα με τη νομικό, από έγγραφα της δικογραφίας που έλαβε γνώση η υπεράσπιση αφού ο Αλ. Βίννικ εκδόθηκε στη Γαλλία, προκύπτει ότι υπήρξε «ανταλλαγή συνεννοήσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με σειρά παρεμβάσεων που ως αποτέλεσμα είχαν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του Αλεξάντερ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα