Η Τουρκία φέρεται να στέλνει Σύρους μαχητές για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία φέρεται να στέλνει Σύρους μαχητές για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν
Τουρκικό F-16 AP Photo/Emrah Gurel

Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία στον Καύκασο προκαλεί εκτενή σχόλια στον γερμανικό Τύπο. Ερωτήματα και για τη στάση της Ρωσίας, αλλά και της ΕΕ στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στο επίκεντρο και το προσφυγικό.

Με την έμπρακτη στήριξη της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ασχολείται ο γερμανικός Τύπος, με αρκετές εφημερίδες να σχολιάζουν την υποστήριξη που έχουν οι Αζέροι από την Άγκυρα.

“Στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία;” επιγράφεται πρωτοσέλιδο άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για την αντιπαράθεση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ορεινό Καραμπάχ. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης “πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια και στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο εκπρόσωπος του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ουνάλ Τσεβικόζ, δηλώνει ότι δυστυχώς υπάρχουν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει μεταφέρει από τον Ιούλιο όπλα, παραστρατιωτικά σχήματα και ομάδες τζιχαντιστών στο Αζερμπαϊτζάν. Όπως αναφέρει το euronews, η προσκείμενη στην αντιπολίτευση ενημερωτική ιστοσελίδα Ahval παραθέτει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για επιδρομές τουρκικών F-16 τις προηγούμενες μέρες, τα οποία στάθμευαν από τον Ιούλιο στο Αζερμπαϊτζάν. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μεταδίδει ότι την Κυριακή έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν μία πρώτη ομάδα μισθοφόρων που είχε αποχωρήσει προηγουμένως από το Αφρίν (της Συρίας)”.

Σε ανάλυση με τίτλο “Παιχνίδι του Ερντογάν με τη φωτιά” η Tageszeitung (ΤΑΖ) του Βερολίνου σημειώνει ότι “ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπόσχεται αμέριστη συμπαράσταση στον αδελφό λαό του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι η ‘Αγκυρα έχει ήδη στείλει στο Μπακού Σύρους μισθοφόρους“. Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, “φαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει τη θέληση να στηρίξει και στρατιωτικά το Αζερμπάϊτζάν σε έναν πιθανό πόλεμο. Και αυτό όχι μόνο με στρατιωτικό εξοπλισμό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά με μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στη Συρία και στη Λιβύη“.

Ο παρασκηνιακός ρόλος της Ρωσίας

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Die Welt περιγράφει τη στρατηγική της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο με τίτλο: “γιατί ο Πούτιν αποφεύγει τη σύγκρουση και ο Ερντογάν προκαλεί” Η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις και με το Μπακού, κάτι που εξοργίζει πολλούς Αρμένιους. Το Αζερμπαϊτζάν, αν και δεν ενδιαφέρεται να προσχωρήσει σε συνασπισμούς υπό την ηγεσία της Ρωσίας, εν τούτοις δεν έχει πρόθεση να ενταχθεί στο δυτικό στρατιωτικό μπλοκ, κάτι που σαφώς ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Μόσχας. Η Ρωσία είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο Αζερμπαϊτζάν και το Μπακού ανταποδίδει με μαζικές αγορές ρωσικών όπλων”.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει: “Επί του παρόντος φαίνεται ότι κυρίως η Ρωσία και η Τουρκία αναμειγνύονται στη διένεξη. Προβάλλει και πάλι η απειλή ενός ‘πολέμου δι αντιπροσώπων’ ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί στη Συρία και στη Λιβύη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αντίπαλοι της ΕΕ ελέγχουν όλο και περισσότερα εδάφη στην άμεση γειτονιά τους. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιορίζονται σε τετριμμένες δηλώσεις”.

Η Άγκυρα διαψεύδει ότι έστειλε Σύρους μαχητές για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει στείλει Σύρους μαχητές για να βοηθήσουν τη σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσει εναντίον των δυνάμεων της Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μέρος των προσπαθειών της Αρμενίας να δημιουργήσει «μαύρη προπαγάνδα» σε βάρος της Τουρκίας.

Χθες, ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Ρωσία είπε ότι η Τουρκία έστειλε περίπου 4000 μαχητές από την περιοχή της βόρειας Συρίας, που ελέγχει, στο Αζερμπαϊτζάν και ότι εμπλέκονται στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δύο Σύροι μαχητές είπαν, επίσης, στο Reuters ότι η Άγκυρα στέλνει μαχητές από τις ομάδες των ανταρτών με τους οποίους έχει συμμαχήσει στη βόρεια Συρία για να στηρίξουν το Αζερμπαϊτζάν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε τις αναφορές.

«Ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία κατέρριψε πολεμικό αεροσκάφος είναι αναληθής, είναι ένα ψέμα. Όπως και ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία έστειλε τζιχαντιστές εκεί. Και τα δύο είναι ψέματα», σημείωσε ο Ομέρ Τσελίκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα.

Συμπλήρωσε πως το Γερεβάν κάνει αυτούς τους ισχυρισμούς «για να καλύψει τη δική του εχθρικότητα και επιχειρήσει να δημιουργήσει μια ομπρέλα μαύρης προπαγάνδας πάνω από την Τουρκία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα