“Ναι” από την Κόστα Ρίκα στην παραγωγή και κατανάλωση θεραπευτικής κάνναβης

“Ναι” από την Κόστα Ρίκα στην παραγωγή και κατανάλωση θεραπευτικής κάνναβης
Κάνναβη Getty Images/iStockphoto

Νομιμοποιήθηκε η καλλιέργεια, η παραγωγή, η βιομηχανική επεξεργασία και η εμπορική διάθεση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς στην Κόστα Ρίκα. Αισιοδοξία για οικονομική ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες για τη χώρα.

Οι κοσταρικανοί βουλευτές ενέκριναν χθες Πέμπτη τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, της παραγωγής, της βιομηχανικής επεξεργασίας και της εμπορικής διάθεσης κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς, έπειτα από τρία χρόνια συζητήσεων στο Κογκρέσο.

«Με μεγάλη ικανοποίηση, έπειτα από πολύ μακρύ δρόμο με πολλές καθυστερήσεις, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε», ανακοίνωσε η Σόιλα Βόλιο, η βουλεύτρια που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία.

Η απόφαση αυτή θα φέρει «οικονομική ανάπτυξη», θα δημιουργήσει «ευκαιρίες για η χώρα», καθώς και «επενδύσεις και θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε η κυρία Βόλιο. «Όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι ασθενείς θα μπορούν να αγοράζουν ένα φάρμακο καλής ποιότητας σε λογική τιμή, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή Ισαάκ Αμαδόρ, πατέρα παιδιού με εγκεφαλική παράλυση που χρησιμοποιεί χασισέλαιο για να το ανακουφίζει από την επιληψία, κάπου 3.500 άνθρωποι στη χώρα της κεντρικής Αμερικής χρησιμοποιούν προϊόντα αυτού του τύπου για θεραπευτικούς λόγους.

Κατά τον ίδιο, μέχρι σήμερα πολλές οικογένειες ασθενών ήταν αναγκασμένες να προμηθεύονται τέτοια προϊόντα παράνομα, να τα αγοράζουν από το εξωτερικό, ή, όπως ο ίδιος, να κάνουν παραγωγή μόνες τους, στο σπίτι.

Μελέτη της κοσταρικανής δημόσιας υπηρεσίας προώθησης του διεθνούς εμπορίου (PROCOMER) ανέφερε ότι ως το 2025, η παγκόσμια αγορά χασίς και θεραπευτικής κάνναβης θα έχει τζίρο περίπου 35 δισεκ. δολαρίων τον χρόνο.

Σε διεθνές επίπεδο, κάπου 20 χώρες εγκρίνουν την παραγωγή και την εμπορική διάθεση κάνναβης, ανάμεσά τους αρκετές στη Λατινική Αμερική, όπως η Αργεντινή, η Χιλή, ο Παναμάς, το Μεξικό και η Κολομβία.

Στην Κόστα Ρίκα, δεν απομένει πλέον παρά ο πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο που ψηφίστηκε χθες για να γίνει νόμος του κράτους. Ο πρόεδρος είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο στο παρελθόν. Διαθέτει, πάντως, δικαίωμα βέτο.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΠΜΕ, για την παραγωγή φυτών και προϊόντων κάνναβης θα απαιτείται άδεια των αρχών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα