Brexit: “Όχι” των βουλευτών στο χρονοδιάγραμμα – “Παγώνει” την συμφωνία ο Τζόνσον

Brexit: “Όχι” των βουλευτών στο χρονοδιάγραμμα – “Παγώνει” την συμφωνία ο Τζόνσον
Εικόνα έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο AP

Μία σημαντική νίκη αλλά και μία μεγάλη ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε πως αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η ΕΕ αποφασίσει για την αναβολή του.

Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να βαδίζει η Βρετανία, καθώς την Τρίτη ο Μπόρις Τζόνσον γεύτηκε μια σημαντική νίκη στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά υπέστη αμέσως μετά και μια μεγάλη ήττα σε ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το Brexit, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά οι εξελίξεις να είναι καταιγιστικές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε την έγκριση του νομοσχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του. 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά του νομοσχεδίου για το Brexit.

Στη δεύτερη ψηφοφορία όμως για το χρονοδιάγραμμα και την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου, η πλειονότητα των βουλευτών είπε “όχι”. 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ.

Λίγα λεπτά μετά την ήττα, ο Τζόνσον, δήλωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή. Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα την Τρίτη συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή την Τρίτη είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Πρώτες αντιδράσεις από την ΕΕ

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρει: “Η Κομισιόν έμαθε για τα αποτελέσματα και περιμένουμε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει επαφές με τους ηγέτες σχετικά με το αίτημα του ΗΒ για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010”.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα