NATO: Τέλος εποχής για την ουδετερότητα Σουηδίας – Φινλανδίας – Ερώτημα η στάση των Τούρκων

NATO: Τέλος εποχής για την ουδετερότητα Σουηδίας – Φινλανδίας – Ερώτημα η στάση των Τούρκων
Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. AP

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Αισιοδοξία αξιωματούχων οτι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στραμμένα τα βλέμματα στην θέση Τσαβούσογλου.

Τέλος εποχής στην ουδετερότητα Σουηδίας και Φινλανδίας καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται, μετά από δεκαετίες, ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Με την υποψηφιότητά τους να βρίσκεται στα τελικά στάδια έγκρισης στα Κοινοβούλια των δύο χωρών, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στο Βερολίνο με αντικείμενο την επικείμενη αίτηση ένταξής τους ενώ το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία και τη θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα “λάθος”. Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σε δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Παρασκευής ανέφερε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά όπως είπε, “δεν τις βλέπουμε θετικά”.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως “δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος” καθώς “οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε έναν ασφαλή παράδεισο για την τρομοκρατία. Σε κάποιες χώρες (σ.σ. οι τρομοκράτες) αποτελούν ακόμα και μέλη του Κοινοβουλίου”.

Χθες, Σάββατο, ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε οτι η χωρα του “δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ’ αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες“.

Αισιοδοξία για θετική στάση της Άγκυρας

Πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν και ζήτησε η διπλωματία να είναι έτοιμη προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη όταν σιγήσουν τα ρωσικά όπλα στην Ουκρανία.

«Σήμερα δεν συζητούμε για διεύρυνση, αυτά τα λύσαμε χθες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. ‘Ασελμπορν, προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Κατά την είσοδό του μάλιστα συνάντησε τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Μπορείτε να το δείτε, άλλωστε», είπε, χαριτολογώντας, αναφερόμενος έμμεσα στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία. «Από την εμπειρία μου, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα ήταν καταστροφικό αν ένα μέλος εμπόδιζε την Σουηδία και την Φινλανδία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είπε οτι “πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ όχι μόνο αμυντικά, αλλά και σε πολιτικό, δημοκρατικό επίπεδο” και τόνισε την ανάγκη, εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση ένταξης, η διαδικασία εισδοχής να επιταχυνθεί, προκειμένου να μην παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε “γκρίζα ζώνη” και να δοθούν εγγυήσεις για τη μεταβατική περίοδο.

Πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» ένα ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ανησυχίες, ο κ. Τζεοάνα δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτημα ένταξης, «θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα