Ναβάλνι: Εντοπίστηκε γεμάτη μώλωπες η σορός του – Τα σενάρια

Διαβάζεται σε 4'
Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι
Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo/Michael Probst

Τέλος στο θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία ήταν “εξαφανισμένη”. Το άψυχο σώμα του φέρεται να βρίσκεται στο νεκροτομείο, ενώ έχει μώλωπες. Η εξήγηση.

Στο νεκροτομείο του κλινικού νοσοκομείου της πόλης Σάλεκχαρντ (Salekhard District) φέρεται να βρίσκεται, τελικά, η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία μέχρι και χθες, Σάββατο (17/02), ήταν “εξαφανισμένη” και αναζητείτο από την οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, μετά από τον ξαφνικό θάνατο του Ναβάλνι την Παρασκευή (16/02), η σορός του μεταφέρθηκε αρχικά στην πόλη Labytnangi, 36 χιλιόμετρα μακριά από την φυλακή ΙΚ-3 στην οποία άφησε την τελευταία του πνοή. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε αργότερα την ίδια μέρα στο Περιφερειακό Κλινικό Νοσοκομείο στην περιφερειακή πρωτεύουσα Σάλεχαρντ.

Η φυλακή όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι
Η φυλακή όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo)

«Συνήθως τα πτώματα των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται απευθείας στην ιατροδικαστική υπηρεσία στην οδό Glazkova, όμως σε αυτή την περίπτωση μεταφέρθηκε στο κλινικό νοσοκομείο για κάποιο λόγο», είπε ο παραϊατρικός υπάλληλος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα.

«Τον οδήγησαν στο νεκροτομείο, τον έφεραν εδώ και μετά έβαλαν δύο αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν τοποθετήσει μια ταμπέλα που έγραφε “κάτι μυστηριώδες συμβαίνει εδώ!”. Φυσικά, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί, γιατί υπήρχε μυστικότητα και αν προσπαθούσαν να κρύψουν κάτι σοβαρό» πρόσθεσε.

Σύντομα προέκυψε ότι το πτώμα που παραδόθηκε ήταν του Αλεξέι Ναβάλνι και ότι ο θάνατός του «δεν ήταν εγκληματικής φύσης», ένας όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει ότι δεν εμπλέκονταν πυροβόλα όπλα.

Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι
Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo/Vadim Ghirda

Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα του θανάτου του Ναβάλνι, το προπαγανδιστικό RT, επικαλούμενο μια πηγή, ανέφερε ότι ο πολιτικός φέρεται να υπέστη θρόμβωση στο αίμα. Τη δεύτερη μέρα, η ηγεσία της Σωφρονιστικής Αποικίας Νο. 3 ενημέρωσε τη μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, η οποία μετέβη στις φυλακές για να παραλάβει τη σορό, ότι ο γιος της πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι δεν πρόκειται για διάγνωση, αλλά για μια γενική έννοια που αναφέρουν οι γιατροί για την «ευκολία» της περιγραφής μέχρι να γίνει αυτοψία και να εντοπιστούν οι πραγματικές συνθήκες του θανάτου του.

Χθες, η εκπρόσωπός του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, κατήγγειλε πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του, ενώ τους κατηγόρησε για “δολοφονία” και “συγκάλυψη”.

Μώλωπες στη σορό του Ναβάλνι – Δεν είναι από ξυλοδαρμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, επικαλούμενη πηγή από το τμήμα των ασθενοφόρων του νοσοκομείου, στη σορό του Ναβάλνι βρέθηκαν μώλωπες που φέρονται να έγιναν όσο ήταν ακόμα εν ζωή.

Η εφημερίδα – επικαλούμενη τις δηλώσεις ενός τραυματιοφορέα του νοσοκομείου –  υπογραμμίζει πως οι μελανιές δεν προέρχονταν από ξυλοδαρμούς, αλλά ήταν αποτέλεσμα άλλων ενεργειών.

Ο υπάλληλος του ασθενοφόρου είπε ότι έμαθε από άλλους ότι το σώμα του Ναβάλνι είχε σημάδια και τόνισε πως, παρόλο που οι μώλωπες δεν φαινόταν να προέρχονται από ξυλοδαρμούς, ο Ναβάλνι πρέπει να ήταν ακόμα ζωντανός για να εμφανιστούν μελανιές.

«Ως εργαζόμενος σε ασθενοφόρο με αρκετή εμπειρία, μπορώ να πω ότι τέτοιοι τραυματισμοί, όπως τους περιέγραψαν όσοι τους είδαν, φαίνεται να προέρχονται από σπασμούς / επιληπτικές κρίσεις», είπε ένας τραυματιοφορέας. «Το άτομο έχει σπασμούς, προσπαθούν να το συγκρατήσουν, αλλά οι σπασμοί μπορεί να είναι πολύ δυνατοί, οπότε εμφανίζονται μώλωπες. Είπαν, επίσης, ότι είχε και μια μελανιά στο στήθος. Αυτό μπορεί να εμφανίστηκε στην περίπτωση που προσπάθησαν να του κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Δηλαδή, προσπάθησαν ακόμα να τον επαναφέρουν και πέθανε, πιθανότατα, από καρδιακή ανακοπή» εξήγησε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει γίνει ακόμη νεκροψία.

Την περασμένη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, η σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο 47χρονος Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε μετά από περίπατο στον εξωτερικό χώρο της σωφρονιστικής αποικίας ΙΚ-3 στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου 1.900 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας.

Ούτε οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, ούτε οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε οι ανεξάρτητοι παρατηρητές εμπιστεύονται τις ρωσικές αρχές. Οι συγγενείς και οι συνεργάτες του δεν έχουν λάβει ακόμη σαφή εξήγηση για τις συνθήκες θανάτου του πολιτικού αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίον κατηγορούν για “δολοφονία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα