Ναβάλνι: Στη φυλακή όπου πέθανε, μεταβαίνει η μητέρα του – Τι ζητά η σύζυγός του

Διαβάζεται σε 4'
Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo/Armando Franca

Αντιδράσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Καθ’ οδόν για τη φυλακή όπου πέθανε η μητέρα του. Προσωπικά υπεύθυνος ο Πούτιν, λέει η σύζυγός του.

Η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, η μητέρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, είναι καθ’ οδόν για τη σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε ο γιος της, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, γράφει σήμερα Σάββατο (17/02) η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Η ίδια ρωσική εφημερίδα αναπαρήγαγε χθες δηλώσεις της μητέρας του Ναβάλνι, στις οποίες φέρεται να δήλωσε πως ο γιος της ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος» όταν τον είδε για τελευταία φορά στις 12 Φεβρουαρίου.

Η Λιουντμίλα Ναβάλναγια δήλωσε, επίσης, πως δεν θέλει να «ακούσει συλλυπητήρια».

Ο Ναβάλνι, ο γνωστότερος πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε την Παρασκευή (16/02), έπειτα από έναν περίπατο, στη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» της Αρκτικής, όπου εξέτιε πολυετή ποινή κάθειρξης, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Ο θερμός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν τον τελευταίο καιρό φυλακισμένος στη Σωφρονιστική Αποικία FKU Νο. 6, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από τη Μόσχα.

Η είδηση “πυροδότησε” παγκόσμιες αντιδράσεις και αιτήματα για εξηγήσεις από το ρωσικό κράτος, το οποίο πολιτικοί ηγέτες, αλλά και άνθρωποι που ήταν κοντά στον Ναβάλνι, θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατό του.

Στην κατακραυγή κατά της Ρωσίας προχώρησαν από τις ΗΠΑ μέχρι και το Συμβούλιο της Ευρώπης με δηλώσεις που στρέφονται συγκεκριμένα κατά του Ρώσου προέδρου. Η Δύση ζητά σήμερα από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Σύζυγος Ναβάλνι: “Yπεύθυνος ο Πούτιν – Nα τιμωρηθεί για τις κτηνωδίες του”

Αιχμηρότερη όλων, ήταν η δήλωση της συζύγου του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια από τη Γερμανία, η οποία είπε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας πρέπει να «θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος» και να «τιμωρηθεί» για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του.

Η σύζυγος του Ναβάλνι είπε ότι δεν ήξερε αν πρέπει να πιστέψει την επίσημη ρωσική ανακοίνωση γιατί «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Πούτιν και την κυβέρνησή του. Λένε πάντα ψέματα».

«Εάν αυτή είναι η αλήθεια, θα ήθελα ο Πούτιν, όλο το προσωπικό του, όλο το περιβάλλον του, όλη η κυβέρνησή του, οι φίλοι του, να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν για αυτό που έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου και στον σύζυγό μου. Θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και αυτή η ημέρα θα έλθει σύντομα» δήλωσε, πολύ συγκινημένη, η Γιούλια Ναβάλναγια από το βήμα της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Διερωτήθηκα εάν έπρεπε να μείνω εδώ μπροστά σας ή εάν έπρεπε να επιστρέψω κοντά στα παιδιά μου και αναρωτήθηκα τι θα έκανε ο Αλεξέι εάν βρισκόταν στη θέση μου και είμαι βέβαιη ότι θα παρέμενε εδώ, σε αυτό το βήμα», είπε η Ναβάλναγια στην αρχή της σύντομης δήλωσής της, η οποία έγινε δεκτή από παρατεταμένα χειροκροτήματα των συμμετεχόντων σε αυτήν τη Σύνοδο, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο την ελίτ της παγκόσμιας διπλωματίας.

Η Γιούλια Ναβάλναγια προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει.

«Θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, σε όλους τους λαούς του κόσμου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πολεμήσουν αυτό το κακό, ενάντια σε αυτό το φρικτό καθεστώς που μαστίζει σήμερα τη Ρωσία και προκειμένου αυτό το καθεστώς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για όλες τις κτηνωδίες που διέπραξαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

Στο Μόναχο, η Γιούλια Ναβάλναγια συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος της εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υποστήριξε πως η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα