Νέα εποχή στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς- Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο, προσωρινός πρόεδρος της χώρας

Νέα εποχή στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς- Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο, προσωρινός πρόεδρος της χώρας

Το κοινοβούλιο αποφάσισε να αναθέσει στον στενό συνεργάτη της Τιμοσένκο-και πρόεδρο της βουλής-τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου. Αγνούνται τα ίχνη του Γιανούκοβιτς. Ποια είναι τα νέα δεδομένα

Μια νέα εποχή αρχίζει στην Ουκρανία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββάτου που σημαδεύτηκε από την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβτις και την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο.

Σήμερα το πρωί, το κέντρο του Κιέβου, που έως χθες είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη ύστερα από τρεις μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, έδειχνε να ανακτά τους κανονικούς του ρυθμούς, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο που βρίσκεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος.

Στη Μαϊντάν, την εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας, ήταν διάχυτη η αίσθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης και της περισυλλογής. Νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί πλατεία τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Άλλοι περιφέρονταν, με λουλούδια στα χέρια ή φωτογράφιζαν τα οδοφράγματα και τους κρανοφόρους διαδηλωτές που έπιναν τσάι γύρω από τα μαγκάλια.

Δίπλα τα καταστήματα, που παρέμεναν κλειστά τις τελευταίες ημέρες, άνοιξαν ξανά σήμερα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο 82 ανθρώπων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έναν τελευταίο επίσημο απολογισμό -ένα πρωτοφανές επίπεδο βίας σε αυτή τη νέα χώρα, πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Παρότι η ακραία ένταση των τελευταίων ημερών καταλάγιασε, οι ανησυχίες για την τύχη της χώρας αυτής των 46 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένουν μεγάλες, καθώς δείχνει ταυτόχρονα βαθιά διχασμένη και στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Νέα εποχή στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς- Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο, προσωρινός πρόεδρος της χώρας
2014 GETTY IMAGES

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε σαφώς τους φόβους της μήπως η κρίση μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στη ρωσόφωνη και ρωσόφιλη Ανατολή που αποτελεί την πλειοψηφία και την ουκρανόφωνη και εθνικιστική Δύση.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σήμερα έκκληση για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ασφάλειας των συνόρων της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της χώρας αυτής.

"Απευθύνουμε έκκληση όλες οι αλλαγές να λάβουν χώρα σεβόμενες την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των ουκρανικών συνόρων. Ελπίζουμε η διαδικασία των αλλαγών να πραγματοποιηθεί σε πνεύμα συμβιβασμού, χωρίς προσφυγή στη βία και τη μη τήρηση του νόμου", αναφέρει το υπουργείο τονίζοντας την υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας και εκφράζοντας ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο.

"Η Πολωνία στηρίζει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου στον Δνείπερο. Ελπίζουμε στον εκδημοκρατισμό, την έναρξη μεταρρυθμίσεων, την αναγέννηση της πολιτικής ζωής σύμφωνα με τις προσδοκίες της ουκρανικής κοινωνίας".

Η ανακοίνωση του υπουργείου αποτελεί συνέχεια της δήλωσης του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ που τόνισε χθες βράδυ ότι υπάρχουν δυνάμεις που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές.

Το θέμα της Ουκρανίας συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη σύνοδο της G20 στο Σίδνεϊ: "Πολλές χώρες συμφώνησαν να προσφέρουν την στήριξή τους" στη χώρα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Νέα εποχή στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς- Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο, προσωρινός πρόεδρος της χώρας
2014 GETTY IMAGES

Στο Ισραήλ, το Εβραϊκό Πρακτορείο ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε οικονομική βοήθεια για την προστασία της ουκρανικής εβραϊκής κοινότητας. "Στείλαμε μια πρώτη βοήθεια μετά το αίτημα των επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας για την αγορά συστημάτων παρακολούθησης και προστασίας εβραϊκών εγκαταστάσεων όπως σχολεία, συναγωγές, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αβι Μάγιερ χωρίς να αναφέρει το ύψος της βοήθειας.

Σύμφωνα με το Εβραϊκό Πρακτορείο, η εβραϊκή κοινότητα στην Ουκρανία αριθμεί 200.000 μέλη, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν στο Κίεβο. Σχεδόν 330.000 Ουκρανοί εβραίοι εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Θολό πολιτικό τοπίο

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να ενεργήσουν "υπεύθυνα" για τη διατήρηση της "εδαφικής ακεραιότητας" και της "ενότητας" της χώρας συνεχίζοντας το διάλογο με στόχο την εκπλήρωση των νόμιμων δημοκρατικών προσδοκιών του ουκρανικού λαού, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα.

Η ΕΕ παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την ταχεία αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία. "Χρειαζόμαστε μια διαρκή λύση στην πολιτική κρίση. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση, το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών", τόνισε εκφράζοντας επίσης ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο.

Νέα εποχή στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς- Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο, προσωρινός πρόεδρος της χώρας

"Πραξικόπημα"

"Ο πρόεδρος Γιανουκόβτις απομακρύνθηκε από την εξουσία και δεν πληροί πλέον τα καθήκοντά του", αναφέρει η απόφαση που υιοθέτησε χθες το κοινοβούλιο. Ο Γιανουκόβιτς που εξελέγη το 2010 και του οποίου η θητεία λήγει το Μάρτιο του 2015, δήλωσε ότι ουδεμία πρόθεση έχει παραιτηθεί.

"Η χώρα παρακολουθεί ένα πραξικόπημα. Είμαι πρόεδρος που εκλέχτηκα με νόμιμες διαδικασίες", υπογράμμισε σε ηχογραφημένη συνέντευξη που προβλήθηκε χθες από τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του κοινοβουλίου Ολεξάντερ Τουρσίνοφ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται ωστόσο να επιχείρησε χθες να διαφύγει στη Ρωσία αεροπορικώς αλλά εμποδίστηκε από τους συνοριακούς φρουρούς. Οι τελευταίοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι ο Γιανούκοβιτς επιχείρησε μάταια να τους δωροδοκήσει για να επιτρέψουν την αναχώρηση του αεροσκάφους του. Μέχρι τώρα αγνοείται πού βρίσκεται.

Νέα εποχή στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς- Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο, προσωρινός πρόεδρος της χώρας

Αναλαμβάνει ο Τουρτσίνοφ                          

Στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε χθες, ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Κίεβο χθες με προορισμό τη γενέτειρά του στα ανατολικά της χώρας απ’ όπου κατήγγειλε ότι «ένα πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα.

Το κοινοβούλιο σήμερα αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής την προηγούμενη ημέρα, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Νέα εποχή στην Ουκρανία μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς- Το δεξί χέρι της Τιμοσένκο, προσωρινός πρόεδρος της χώρας

Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαϊου.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζωή μέσα στη χλιδή για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Τιμοσένκο προς διαδηλωτές: Συνεχίστε τις κινητοποιήσεις

SHARE:

24Media Network