Νέα νίκη Πουτζδεμόν: Αναστέλλεται η έκδοση του στην Ισπανία

Νέα νίκη Πουτζδεμόν: Αναστέλλεται η έκδοση του στην Ισπανία
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν AP

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν πήρε ακόμη μία παρτίδα στη μάχη που έχει ξεκινήσει με το ισπανικό κράτος.

Βελγικό δικαστήριο ανέστειλε την Πέμπτη την έκδοση στην Ισπανία του αυτονομιστή πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, όπως έγινε γνωστό από το δικηγόρο του.

Ο Πολ Μπεκάρ είπε ότι δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση αποφάνθηκε υπέρ του Πουτζδεμόν και του Τόνι Κομίν, πρώην υπουργού της καταλανικής κυβέρνησης, επικαλούμενος το γεγονός ότι διαθέτουν ασυλία, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και οι δύο καταζητούνται από την Ισπανία με την κατηγορία της ανταρσίας, επειδή οργάνωσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017. Και οι τρεις προηγούμενες προσπάθειες της Μαδρίτης να πετύχει την έκδοσή τους δεν ευοδώθηκαν.

Ο ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας εκτίει ποινή φυλάκισης στην Ισπανία, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο απαγορευμένο δημοψήφισμα. Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο Ζουνκέρας χαίρει ασυλίας, δεδομένου ότι εξελέγη ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2019, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο ισχύει επίσης για τον Πουτζδεμόν και τον Κομίν.

Ο Πουτζδεμόν χαιρέτισε την απόφαση μέσω του Twitter και ζήτησε την αποφυλάκιση του Ζουνκέρας. «Η Ισπανία πρέπει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο με το Βέλγιο και να σεβαστεί τον νόμο», ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα