Νέα Ορλεάνη: Ένας νεκρός από τον τυφώνα Άιντα – Χωρίς ρεύμα πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά

Νέα Ορλεάνη: Ένας νεκρός από τον τυφώνα Άιντα – Χωρίς ρεύμα πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά
AP

Σε κατάταση καταστροφής κήρυξε τη Λουιζιάνα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά το πέρασμα του τυφώνα Άιντα που προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και τεράστιες ζημιές.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Λουιζιάνα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό αφού ο τυφώνας  Άιντα έπληξε την πολιτεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us, ο οποίος παρακολουθεί τις διακοπές της ηλεκτροδότησης στις ΗΠΑ.

Συνολικά 1.002.184 πελάτες της εταιρείας ηλεκτροδότησης της Λουιζιάνα ήταν χωρίς ηλεκτρικό τις πρώτες ώρες σήμερα, 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Οι αρχές στη Λουιζιάνα εξάλλου ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα Άιντα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε.

AP

 

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας (30/8) 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ταχύτητας ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ώρες ακόμη, πρόσθεσε. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Σε κατάσταση καταστροφής η Λουιζιάνα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται από τον τυφώνα Άιντα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα