Νέα στοιχεία δίνει το FBI στο θέμα της ρωσικής ανάμειξεις στις εκλογές

FILE - In this July 21, 2016 file photo, then-Trump Campaign manager Paul Manafort stands between the then-Republican presidential candidate Donald Trump and his daughter Ivanka Trump during a walk through at the Republican National Convention in Cleveland.  Last August, a handwritten ledger surfaced in Ukraine with dollar amounts and dates next to the name of Paul Manafort, who was then Donald Trump's campaign chairman. Ukrainian investigators called it evidence of off-the-books payments from a pro-Russian political party, and part of a larger pattern of corruption under the country's former president. Manafort, who worked for the party as an international political consultant, has publicly questioned the ledger's authenticity.  (AP Photo/Evan Vucci, File)
FILE - In this July 21, 2016 file photo, then-Trump Campaign manager Paul Manafort stands between the then-Republican presidential candidate Donald Trump and his daughter Ivanka Trump during a walk through at the Republican National Convention in Cleveland. Last August, a handwritten ledger surfaced in Ukraine with dollar amounts and dates next to the name of Paul Manafort, who was then Donald Trump's campaign chairman. Ukrainian investigators called it evidence of off-the-books payments from a pro-Russian political party, and part of a larger pattern of corruption under the country's former president. Manafort, who worked for the party as an international political consultant, has publicly questioned the ledger's authenticity. (AP Photo/Evan Vucci, File) AP

Το FBI είχε ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς για το δικαίωμά του να μην γνωστοποιήσει τις επαφές του με ξένες κυβερνήσεις, κατά την περίοδο που ήταν γερουσιαστής

Ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας γνωστοποιεί ότι το FBI είχε ενημερώσει μία βοηθό του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς ότι ο ίδιος, δεν ήταν υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει επικοινωνίες του με κυβερνήσεις στο εξωτερικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του, για την περίοδο που ήταν γερουσιαστής, μεταδίδει το CNN.

Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα του FBI από τον περασμένο Μάρτιο ενισχύει την εξήγηση που έχει δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το γιατί ο Σέσιονς δεν αποκάλυψε τις επικοινωνίες του με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ, στην αίτηση του για τον έλεγχο ασφάλειας που έγινε πριν από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του.

Η αποκάλυψη για τη μη δημοσιοποίηση των ξένων επαφών του Σέσιονς έγινε πρώτα από το CNN, τον περασμένο Μάιο, ενώ το γραφείο του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ακολουθούσε την συμβουλή του FBI, αναφορικά με την μη γνωστοποίηση των επαφών του.

Ένας πράκτορας του FBI, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιείται στο έγγραφο της υπηρεσίας, απάντησε σε σχετικό αίτημα μιας συνεργάτη του Σέσιονς, τον περασμένο Μάρτιο. Η βοηθός του Σέσιονς ζητούσε γραπτή διαβεβαίωση, σχετικά με μία συζήτηση που είχε προηγηθεί για το ίδιο θέμα.

Την περίοδο εκείνη είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για τις επαφές που είχε ο Σέσιονς με Ρώσους, προκαλώντας σφοδρές κριτικές.

Ο πράκτορας του FBI δεν αναφέρθηκε στην προγενέστερη συζήτηση αλλά επιβεβαίωσε ότι: “ο Σέσιονς δεν είχε την υποχρέωση να γνωστοποιήσει τη λίστα των επαφών του με ξένες κυβερνήσεις, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτός κι αν είχε αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τις επαφές αυτές”.

Ο ίδιος πράκτορας έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον προϊστάμενό του περιγράφοντας τη νέα επικοινωνία του και το αίτημα που τού διατυπώθηκε από την βοηθό του Σέσιονς.

Το FBI προχώρησε πρώτα στη δημοσιοποίηση του εγγράφου σε μία ομάδα (Right Wing Watch) στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής νομοθεσίας (Freedom of Information Act -FOIA).

Σε πολιτικό επίπεδο, η δημοσιοποίηση της επικοινωνίας του Σέσιονς με τον Κίσλιακ τον οδήγησε στην απόφαση να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας ανέλαβε ο υφυπουργός Ροντ Ρόζενσταϊν, που την ανέθεσε στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ. Η έρευνα άρχισε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: CNN

SHARE:

24Media Network