Νέα Ζηλανδία: Από το 2018 προσπαθούσαν να απελάσουν τον τρομοκράτη του Όκλαντ

Νέα Ζηλανδία: Από το 2018 προσπαθούσαν να απελάσουν τον τρομοκράτη του Όκλαντ
Καρέ από το σημείο της επίθεσης Alex Burton / New Zealand Herald /ASSOCIATED PRESS

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούσαν επί τρία χρόνια να απελάσουν τον δράστη της τρομοκρατικής ενέργειας στο Όκλαντ, την Παρασκευή (03/09).

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούσε επί χρόνια να απελάσει τον άνδρα ο οποίος διέπραξε την τρομοκρατική ενέργεια σε εμπορικό κατάστημα στο Όκλαντ την Παρασκευή, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, Κυριακή.

Ο 32χρονος Αχάμεντ Ααθίλ Μοχάμεντ Μαμσουντίν τραυμάτισε επτά ανθρώπους με μαχαίρι μέσα στο εμπορικό κατάστημα σε προάστιο του Όκλαντ. Έπεσε νεκρός μέσα σ’ ένα λεπτό από τις σφαίρες αστυνομικού με πολιτικά, ο οποίος τον παρακολουθούσε ασταμάτητα από τον Ιούλιο.

Η δικαστική εντολή που εμπόδιζε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του άνδρα ήρθη σήμερα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν, γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ότι η υπηρεσία μετανάστευσης προσπαθούσε να απελάσει τον δράστη της επίθεσης της Παρασκευής από το 2018.

Είχε ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία το 2011, με φοιτητική βίζα, και υπέβαλε αίτημα να του αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα, σύμφωνα με την επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης. Το αίτημα απορρίφθηκε, αλλά άσκησε έφεση και εντέλει του προσφέρθηκε προστασία τον Δεκέμβριο του 2013.

Το 2016, ο άνδρας προσέλκυσε την προσοχή της αστυνομίας και της υπηρεσίας μετανάστευσης, καθώς έλαβαν «πληροφορίες που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το καθεστώς πρόσφυγα δόθηκε βάσει ψευδών ισχυρισμών», ανέφερε η κυρία Αρντέρν.

Του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του πρόσφυγα το 2019, όμως άσκησε έφεση στην απόφαση να απελαθεί.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπηρεσία μετανάστευσης είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει υπό κράτηση τον άνδρα ενόσω εκδικαζόταν η έφεσή του.

Για την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, είναι «απίστευτα απογοητευτικό» το ότι κρίθηκε πως αυτό αποκλειόταν.

Ο άνδρας ήταν πιθανό να κριθεί από τη δικαιοσύνη πως χρειαζόταν «διεθνή προστασία», εξαιτίας της μεταχείρισης που πιθανόν θα αντιμετώπιζε αν επέστρεφε στη Σρι Λάνκα. Οι άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία δεν μπορούν να απελαύνονται από τη Νέα Ζηλανδία.

Τρεις από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην επίθεση της Παρασκευής συνεχίζουν σήμερα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Όκλαντ.

Ο δράστης πιστεύεται από τις διωκτικές αρχές ότι είχε προσηλυτιστεί στην ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τόνισε την Παρασκευή πως η «ειδεχθής» και «φρικτή» επίθεση «διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι μια θρησκεία, (κάποιον) που είχε ασπαστεί μια ιδεολογία την οποία δεν υποστηρίζει κανείς εδώ », και ότι μόνο ο ίδιος «φέρει την ευθύνη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα