Νέα Ζηλανδία: Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και Πράσινοι, έτοιμοι να συνεργαστούν με τους εθνικιστές

New Zealand Prime Minister Bill English and his wife Dr Mary English pose for a photo as they prepare to cast their votes at a early voting booth in Wellington, New Zealand, Thursday, Sept. 21, 2017. English is fighting to keep his job when the nation votes in the general election on Saturday Sept. 23. (Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP)
New Zealand Prime Minister Bill English and his wife Dr Mary English pose for a photo as they prepare to cast their votes at a early voting booth in Wellington, New Zealand, Thursday, Sept. 21, 2017. English is fighting to keep his job when the nation votes in the general election on Saturday Sept. 23. (Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP) AP

Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί και οι Πράσινοι δηλώνουν όλοι έτοιμοι να συνεργαστούν με τους εθνικιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας

Ο ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας Μπιλ Ίνγκλις δήλωσε σήμερα ότι το εθνικιστικό κόμμα "Πρώτα η Νέα Ζηλανδία" θα έχει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης έπειτα από τη σημερινή εκλογική μάχη.

Το Εθνικό Κόμμα, το οποίο αναμενόταν να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο ποσοστό, θα ξεκινήσει "εντός των επόμενων ημερών" τις συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα, όπως είπε ο Ίνγκλις από το αρχηγείο του κόμματός του στο Όκλαντ.

Με καταμετρημένο το 98,6% των ψηφοδελτίων, το Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 46,1%, ενώ το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα 35,8%.

Αμφότερα θα χρειαστούν τη στήριξη του "Πρώτα η Νέα Ζηλανδία", που φέρεται να λαμβάνει 7,5%, για το σχηματισμό κυβέρνησης, με βάση τα αποτελέσματα αυτά.

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Εργατικών Γιασίντα Άρντερν δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε μεν τις περισσότερες ψήφους, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμη χαθεί.

Η ίδια είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με το εθνικιστικό κόμμα το συντομότερο δυνατό, αλλά ότι δεν θεωρεί πως θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ο ηγέτης των Πρασίνων Τζέιμς Σο δήλωσε πρόθυμος, μαζί με τους Εργατικούς, να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το "Πρώτα η Νέα Ζηλανδία" και ότι το μήνυμά του προς τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος Ουίνστον Πίτερς είναι ότι τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργαστούν για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 7 Οκτωβρίου.

Φωτογραφία: Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP

SHARE:

24Media Network