Νέο “άδειασμα” Μακρόν σε Μπάιντεν – Δεν υιοθετεί τον όρο “γενοκτονία”

Νέο “άδειασμα” Μακρόν σε Μπάιντεν – Δεν υιοθετεί τον όρο “γενοκτονία”
Τζο Μπάιντεν - Εμανουέλ Μακρόν AP Photo / Evan Vucci

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε μεν για "εγκλήματα πολέμου", αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει όρους που ίσως προκαλέσουν "λεκτική κλιμάκωση".

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν επανέλαβε σήμερα τον όρο “γενοκτονία”, που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό για να κατηγορήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τον τερματισμό του πολέμου μια “λεκτική κλιμάκωση”.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε χθες, Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν, ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, απάντησε πως θέλει να είναι “προσεκτικός με τους όρους”.

Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά”, εξήγησε για να προσθέσει:

“Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βαναυσότητα, αλλά κοιτάζω ταυτόχρονα τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω στο μέγιστο βαθμό να μπορέσω να σταματήσω αυτό τον πόλεμο και να ξανακτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση”, πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για πρώτη φορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, μια λέξη που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ποτέ η αμερικανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως, ο Γάλλος πρόεδρος είχε “αδειάσει” τον Τζο Μπάιντεν και για τον χαρακτηρισμό “χασάπης” που είχε πρόσφατα χρησιμοποιήσει για τον Β. Πούτιν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα