Νέος σεισμός 6 ρίχτερ στην Ιταλία

default image

Και νέος σεισμός σε διάστημα μόλις δύο ωρών στην Κεντρική Ιταλία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες από πτώση ψευδοροφής. Εικόνες χάους στις πληγείσες περιοχές με δεκάδες κτίρια να έχουν καταρρεύσει (pics+vid)

Πριν λίγα λεπτά έγινε αισθητή νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σε όλη την κεντρική Ιταλία. Κατά τις πρώτες πληροφορίες είχε μέγεθος 6 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ιστιτούτο. Η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας δίνει ένταση σεισμικής δόνησης 5,9, βασιζόμενη στην μέτρηση του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.

Ο σεισμός φαίνεται να έχει εστιακό βάθος 10χλμ. ενώ το επίκεντρο του οριοθετείται 71χλμ μακριά από την πόλη της Περούτζια. Πρόκειται για τον δεύτερο σεισμό σε διάστημα μόλις δύο ωρών, με ισχύ 5,4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Η γη συνεχίζει να τρέμει στην Ιταλία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις μετασεισμούς, μετά και τη δεύτερη σεισμική δόνηση, εντάσεως 3.0, 3. 8

Στο ενδιάμεσο μεταξύ των δύο σεισμών, σημειώθηκαν επίσης μια σειρά από ασθενέστερους μετασεισμούς με ένταση από 2,5 ως 2,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι εικόνες από τις περιοχές που επλήγησαν από τους διαδοχικούς σεισμούς είναι αποκαλυπτικές.

“Βρισκόμαστε στην πλατεία, τα φώτα έχουν πέσει δεν μπορούμε να δούμε τίποτα. Μετράμε του παρόντες για να δούμε πόσοι βρίσκονται μαζί μας, δεν ξέρουμε ακόμη πόσο άσχημη είναι κατάσταση” αναφέρει ο δήμαρχος του Castelsantangelo sul Nera, Mauro Falcucci, μιας μικρής κοινότητας κοντά στο επίκεντρο.

Δύο τραυματίες στο χωριό Βίσο

Στο μεταξύ, δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 19.11 απόψε στην κεντρική Ιταλία, μόλις δύο ώρες μετά από την πρώτη σεισμική δόνηση. Πρόκειται για κατοίκους του χωριού Βίσο, και ο τραυματισμός του ενός οφείλεται σε πτώση ψευδοροφής.

Το βίντεο από τα σοκάκια του χωριού είναι ενδεικτικό των ζημιών:

Οι αρχές επιβεβαιώνουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία, εξαιτίας κυρίως προβλημάτων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία αναφέρει πως παλαιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει εξ ολοκλήρου, όμως δεν έχουν ακόμη αναφερθεί τραυματισμοί, πλην των ανθρώπων στο χωριό Βίσο. Φαίνεται επίσης πως πρόκειται να διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, η οποία από την Ρώμη οδηγεί προς τις πληγείσες περιοχές.

Κλειστά τα σχολεία στις γύρω περιοχές το πρωί

Τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, πρόκειται, με απόφαση του δημάρχου, να παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη. Μετά από την κύρια σεισμική δόνηση, σημειώθηκε μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων. Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχισθούν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα