Νεβρόζ: Η πρωτοχρονιά των Κούρδων και η πολιτική σημασία της

Νεβρόζ: Η πρωτοχρονιά των Κούρδων και η πολιτική σημασία της

Τι είναι το Νεβρόζ και γιατί σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα για τους Κούρδους όπου γης από μία απλή πρωτοχρονιά.

Οι απανταχού Κούρδοι γιορτάζουν την Πέμπτη το Νεβρόζ που είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία απλή πρωτοχρονιά αφού εκφράζει τον πόθο τους για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Λίγα λόγια για τη γιορτή

Το Νεβρόζ έχει τις ρίζες του στην ιστορία του σιδερά Καούα (Kawa), στα κουρδικά «Kawayê Hesinkar» που αντιστάθηκε σύμφωνα με την παράδοση, στον τύραννο Ντέχακ (Dehak) βασιλία του τρόμου στη χώρα του.

Για χιλιετίες, το Νεβρόζ, που σημαίνει «νέα ημέρα» στα κουρδικά, γιορτάζεται από τους Κούρδους ως την πιο σημαντική γιορτή του έτους.

Από τις αρχές του εικοστού αιώνα όμως και με τη διαίρεση της εδαφικής επικράτειας του Κουρδιστάν μεταξύ τεσσάρων κρατών, η γιορτή του Νεβρόζ έχει λάβει μια πολιτική σημασία που δεν είχε στο παρελθόν.

Σε τρία από τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν, το Νεβροζ απαγορεύθηκε επειδή ήταν το πιο ορατό σύμβολο του πολιτισμού και της κουρδικής ταυτότητας που τα κράτη αυτά ήθελαν να εξαφανίσουν.

Έτσι, στη Τουρκία το Νεβρόζ είχε απαγορευθεί για πάρα πολλά χρόνια. Έγινε όμως, όπως στην εποχή του Καούα, μια εκδήλωση της κουρδικής αντίστασης.

Σαν σήμερα 21/03/2017 εκτέλεσαν έναν φοιτητή στο Νεβρόζ του Ντιγιάρμπακιρ στο οποίο η 21η Μαρτίου είναι ημέρα ενότητας και εξέγερσης ενάντια στην καταπίεση και την τυραννία.

Τον Κεμαλ Κουρκούτ 25 ετών, τον πυροβόλησαν οι τουρκικές αρχές επειδή πίστευαν ότι στο σακίδιό του μεταφέρει βόμβα. Είχε όμως μόνο βιβλία ποίησης και το βιολί του!

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πως γιόρτασαν οι Κούρδοι του Ιράκ το Νεβρόζ στο όρος Ακρ. Ενα πραγματικά εντυπωσιακό σκηνικό.

Εννοείται ότι το Νεβρόζ θα εορταστεί μεγαλοπρεπώς και στην Ελλάδα. Στο Λαύριο οι Κούρδοι από όλη την Αττική θα τιμήσουν, όπως κάθε χρόνο, τους νεκρούς τους και θα χορέψουν στο όνομα των καλύτερων ημερών που ζητούν. Ολα αυτά την Κυριακή 24 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα