Νιγηρία: 12 νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 12 νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ
Αστυνομικοί στο Κάνο της Νιγηρίας AP

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά απήχθησαν σε επίθεση τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ σε βορειοανατολική πολιτεία της Νιγηρίας.

Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν δώδεκα ανθρώπους και απήγαγαν επτά την Κυριακή (1/11) σε επίθεση εναντίον χωριού κοντά στην Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφεραν πηγές στην περιοχή.

Οι τζιχαντιστές, που κινούνταν με ανοικτά ημιφορτηγά, έκαναν έφοδο στο χωριό Τακουλάσι, 18 χιλιόμετρα από την Τσιμπόκ, ανοίγοντας πυρ εναντίον κατοίκων και πυρπολώντας οικήματα.

«Οι τρομοκράτες σκότωσαν 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο μέλη μας που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπουάκου Κάμπου, επικεφαλής τοπικής παραστρατιωτικής ομάδας αυτοάμυνας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Οι παραστρατιωτικοί, που πήγαν να υπερασπίσουν το χωριό με δύο φορτηγά δημόσιας χρήσης, διαπίστωσαν πολύ γρήγορα ότι μειονεκτούσαν αριθμητικά.

Οι τζιχαντιστές απήγαγαν επτά ανθρώπους, «τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά τους» και έβαλαν φωτιά σε περίπου εβδομήντα σπίτια αφού έκλεψαν τρόφιμα, είπε από την πλευρά του ο Αγιούμπα Άλαμσον, αυτοδιοικητικός αξιωματούχος στην Τσιμπόκ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι νεκροί είναι 12.

Η πόλη Τσιμπόκ μετατράπηκε, το 2014, σε θέατρο της απαγωγής από την Μπόκο Χαράμ 276 μαθητριών, γεγονός που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη στη Νιγηρία και σε διεθνές επίπεδο. Οι 57 από αυτές κατάφεραν να διαφύγουν μετά την απαγωγή τους, άλλες 107 διασώθηκαν σε επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας ή απελευθερώθηκαν κατόπιν διαπραγματεύσεων, αλλά θεωρείται πως 112 παραμένουν ως ακόμη και σήμερα σε ομηρία.

Μετά τις απαγωγές των κοριτσιών, στάλθηκαν στην Τσιμπόκ ενισχύσεις, όμως αυτό δεν εμπόδισε την Μπόκο Χαράμ να συνεχίσει τις ενέργειές της στην περιοχή.

Η εξέγερση των τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας μαίνεται από το 2009 κι έχει επεκταθεί σε γειτονικά κράτη — στο Καμερούν, στον Νίγηρα και στο Τσαντ. Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως στη Νιγηρία, ενώ 3 εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα