Νίκη Ρόμνεϊ στη Φλόριντα

Νίκη Ρόμνεϊ στη Φλόριντα

Η συντριπτική νίκη του Ρόμνεϊ απέναντι Γκίνγκριτς στη Φλόριντα του δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.(Vid)

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει 46% και ο Γκίνγκριτς 32%. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι Ρικ Σαντόρουμ και Ρον Πολ συγκέντρωσαν 13% και 7% αντίστοιχα.

Η Φλόριντα τέταρτη πολιτεία που ψήφισε για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την έναρξη των προκριματικών στις 3 Ιανουαρίου, είναι η πλέον σημαντική με τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

Κερδίζοντας στη Φλόριντα, ο Ρόμνεϊ ανέτρεψε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Νότια Καρολίνα, στην οποία επικράτησε ο Γκίνγκριτς.

"Μια προκριματική αναμέτρηση δεν μας διχάζει, μας προετοιμάζει και θα νικήσουμε", τόνισε ο Ρόμνεϊ στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση της νίκης του. Τον επόμενο Αύγουστο στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα ορίσει επισήμως τον υποψήφιο για την προεδρία "το κόμμα μας θα είναι ενωμένο με ένα εισιτήριο νίκης για την Αμερική", τόνισε.

Στην ομιλία του ο Ρόμνεϊ δεν στράφηκε κατά των αντιπάλων του, αλλά επιτέθηκε στον Ομπάμα λέγοντας ότι μεγαλώνει το δημόσιο έλλειμμα και πως ο ίδιος ο Ρόμνεϊ με την πείρα του στα οικονομικά και ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης μπορεί, χωρίς να αυξήσει του φόρους, να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισημαίνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι το συνέδριο.

"Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας σε κάθε πολιτεία, θα νικήσουμε και θα είμαι ο εκλεγμένος υποψήφιος", είπε χαρακτηριστικά.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του κρατούσαν πανό που έγραφαν "46 Πολιτείες", θέλοντας να επισημάνουν ότι η προεκλογική αναμέτρηση μόλις έχει αρχίσει και μόνο τέσσερις από τις 50 πολιτείες της Αμερικής έχουν ψηφίσει.

"Είναι σαφές πλέον πως θα είναι ένας αγώνας για δύο, ανάμεσα στον συντηρητικό ηγέτη Νιουτ Γκίνγκριτς και τον μετριοπαθή της Μασαχουσέτης" Μιτ Ρόμνεϊ, είπε χαρακτηριστικά ο Γκίνγκριτς, ο οποίος ελπίζει πως θα συσπειρώσει στην υποψηφιότητά του τους δεξιούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Γκίνγκριτς, ο οποίος κατηγορεί τον Ρόμνεϊ ότι είναι "άνθρωπος της Αριστεράς" βρέθηκε στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στη Φλόριντα μετά την άνετη νίκη του στη Νότια Καρολίνα. Όμως είδε το πλεονέκτημά του να εξαφανίζεται μετά τις δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον Ρόμνεϊ, ο οποίος άλλαξε την στρατηγική του, υιοθετώντας μια πιο επιθετική στάση.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι θα βρεθούν σήμερα στη Νεβάδα για την προεκλογική εκστρατεία των επόμενων προκριματικών το Σάββατο. Ακολουθούν το Κολοράντο, η Μινεσότα και το Μισούρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Romney wins Florida Republican presidential primary

SHARE:

24Media Network