Νικητής ο Κουρτς στις περιφερειακές εκλογές της Κάτω Αυστρίας

FILE - In this Jan. 1, 2018 file photo, Austrian Chancellor Sebastian Kurz talks at a joint news conference with Dutch Prime Minister Mark Rutte at the federal chancellery in Vienna. Austria's new chancellor is rejecting suggestions that his government will align broadly with eastern nations that have clashed with the European Union over migrants and other issues. Kurz warned Friday Jan. 5, 2018  against "over-interpreting things." (AP Photo/Ronald Zak,file)
FILE - In this Jan. 1, 2018 file photo, Austrian Chancellor Sebastian Kurz talks at a joint news conference with Dutch Prime Minister Mark Rutte at the federal chancellery in Vienna. Austria's new chancellor is rejecting suggestions that his government will align broadly with eastern nations that have clashed with the European Union over migrants and other issues. Kurz warned Friday Jan. 5, 2018 against "over-interpreting things." (AP Photo/Ronald Zak,file) AP

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νέου Αυστριακού καγκελάριου κατάφερε να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην τοπική Βουλή

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ο νικητής των σημερινών περιφερειακών εκλογών στην Κάτω Αυστρία -- το δεύτερο σε πληθυσμό, μετά τη Βιέννη, από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια-- κατά τις οποίες κατόρθωσε να διατηρήσει οριακά την απόλυτη πλειοψηφία εδρών που διαθέτει στην τοπική Βουλή εδώ και 20 χρόνια.

Ο εταίρος του Λαϊκού Κόμματος στην κεντρική αυστριακή κυβέρνηση, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, παρά τη σημαντική αύξηση του ποσοστού του, δεν πέτυχε τον στόχο του να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη και παραμένει στην τρίτη θέση, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του 70% των ψηφοδελτίων, το Λαϊκό Κόμμα αποσπά ποσοστό 49,6%, έναντι του 50,8% στις προηγούμενες τοπικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια και οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 23,9%, που είναι κατά 2,3 μονάδες αυξημένο σε σχέση με το 2013.

Κατά 6,7 μονάδες, στο 14,9%, εμφανίζεται να βελτίωσε το ποσοστό του το Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειωμένο στο 6,4% είναι το ποσοστό των Πράσινων, με το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ να εξασφαλίζει το μέτρο του 4% και, με ένα ποσοστό 5,1%, να εκπροσωπείται για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή της Κάτω Αυστρίας.

Σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν από το πρωί στις κάλπες στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας στις περιφερειακές εκλογές που θεωρούνταν ως πρώτη δοκιμασία για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι σημερινές εκλογές που επισκιάζονταν από σκάνδαλο συνδεόμενο με ναζιστικές δραστηριότητες, στο οποίο φέρεται να είναι αναμειγμένος ο επικεφαλής των υποψηφίων του Κόμματος των Ελευθέρων Ούντο Λαντμπάουερ, είναι οι πρώτες από τις συνολικά τέσσερις περιφερειακές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν μέσα στο 2018, αντίστοιχα σε τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Τελικά το σκάνδαλο δεν φάνηκε να επηρέασε αρνητικά το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο, παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τον στόχο του να περάσει το ποσοστό του 16%, είχε ωστόσο σημαντική αύξηση της δύναμής του κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 14,9%.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, παίρνοντας σαφέστατη θέση στη φερόμενη ανάμιξη σε ναζιστικού περιεχομένου σκάνδαλο ακροδεξιάς "Αδελφότητας", της οποίας ο Λαντμπάουερ υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος, είχε ζητήσει την παραίτησή του, επισημαίνοντας πως "εάν ο Λαντμπάουερ δεν παραιτηθεί, τότε το Κόμμα των Ελευθέρων έχει ένα πρόβλημα".

Τη μεγάλη χαρά και τη βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους ψηφοφόρους για την ανανέωση της εμπιστοσύνης εξέφρασε η επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και τοπική κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, την οποία συνεχάρη για τη νίκη της ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είναι γνωστή για τη σκληρή στάση που είχε τηρήσει με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για τον από κοινού πρωταγωνιστικό ρόλο τους στο κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, με τις ιδιαίτερα αρνητικές για την Ελλάδα συνέπειες από τον εγκλωβισμό πολλών χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Πάντως, η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, σε δηλώσεις της πριν από την έναρξη της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μετεκλογική συνεργασία με τον επικεφαλής των υποψηφίων των Ελευθέρων, Ούντο Λαντμπάουερ, αποκλείοντας προφανώς η ίδια το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ελευθέρους --εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο-- ενόσω αυτός θα εξακολουθεί να βρίσκεται επικεφαλής τους στην Κάτω Αυστρία.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Ronald Zak

SHARE:

24Media Network