Νόμπελ 2021: Για 2η συνεχή χρονιά η απονομή θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων

Νόμπελ 2021: Για 2η συνεχή χρονιά η απονομή θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων
Η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ, στη Στοκχόλμη, Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018. Οι βραβευμένοι με Νόμπελ κάθονται στην πρώτη σειρά αριστερά και η βασιλική οικογένεια στα δεξιά. Φωτογραφία αρχείου ap/Pontus Lundahl

Λόγω της πανδημίας, τα βραβεία Νόμπελ 2021 για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία θα απονεμηθούν στις χώρες των προσώπων που θα βραβευθούν. Διαδικτυακά οι συνεντεύξεις Τύπου των βραβευμένων.

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η απονομή των βραβείων Νόμπελ για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία στα πρόσωπα που θα τιμηθούν με αυτά, θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων και όχι στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/09), το Ίδρυμα Νόμπελ.

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται στο Όσλο, η επιλογή της απονομής του στη νορβηγική πρωτεύουσα «παραμένει ανοικτή» και η απόφαση πρόκειται να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση των τελετών απονομής.

Τα βραβεία ανακοινώνονται στις αρχές Οκτωβρίου, όμως η απονομή τους γίνεται συνήθως στο πλαίσιο πολυτελών τελετών που οργανώνονται στις δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του θανάτου του ιδρυτή τους Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).

«Πιστεύω πως όλοι θα ήθελαν η πανδημία να βρισκόταν πίσω μας, όμως δεν είμαστε ακόμη σ’ αυτό το σημείο», δήλωσε ο Βίντερ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, επικαλούμενος «τις αβεβαιότητες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και τις διεθνείς μετακινήσεις».

Το εμβληματικό μεγάλο συμπόσιο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, που είχε ήδη ματαιωθεί πέρυσι για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος.

Ακόμη και χωρίς τα πρόσωπα που θα βραβευθούν, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη, πιθανόν με τοπικό κοινό, διευκρινίζει το ίδρυμα. Όσο για τις παραδοσιακές συνεντεύξεις Τύπου των βραβευμένων, θα γίνουν διαδικτυακά.

Τα βραβεία Νόμπελ, τα οποία γιορτάζουν φέτος την 120η επέτειό τους από το 1901 που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά, θα ανακοινωθούν από τις 4 ως τις 11 Οκτωβρίου.

Κατά τα ειωθότα, η ιατρική θα ανοίξει το χορό τη Δευτέρα (04/10), η φυσική θα ακολουθήσει την επομένη και η χημεία την Τετάρτη (06/10).

Τα βραβεία για τη λογοτεχνία και την ειρήνη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ακολουθήσουν την Πέμπτη (07/10) και την Παρασκευή (08/10) αντιστοίχως και το Νόμπελ Οικονομίας, που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα