Νόμπελ Ειρήνης στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ

Νόμπελ Ειρήνης στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ

Οι δημοσιογράφοι Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν από κοινού με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης. Οι δύο δημοσιογράφοι τιμήθηκαν από τη νορβηγική επιτροπή που απονέμει τα βραβέια για τους αγώνες τους υπέρ της ελευθερίας έκφρασης και της Δημοκρατίας.

Οι δύο δημοσιογράφοι παίρνουν το βραβείο, όπως αναφέρει η επιτροπή, για το θαραλλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης τόσο στις Φιλιππίνες όσο και στη Ρωσία. Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράγους που υποστηρίζουν ότι σε ένα κόσμο που τυπικά υπάρχει δημοκρατία και ελευθερία στον Τύπου αντιμετωπίζουιν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες.

“Έχω πάθει σοκ”, δήλωσε η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα

Η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα δήλωσε ότι εξεπλάγη από την είδηση, μιλώντας στον ιστότοπο Rappler. “Έχω πάθει σοκ”, τόνισε η Ρέσα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του οποίου είναι συνιδρύτρια.

Η Μαρία Ρέσα ανέδειξε πολλές φορές με το δημοσιογραφικό λόγο και τα ρεπορτάζ της την κατάχρηση εξουσίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό που επικρατεί στις Φιλιππίνες. Το 2012 ίδρυσε την εταιρία ψηφιακκής δημισιογραφιάς (Rappler). Επικέντρωσε τα τελευταία χρόνια την κριτική της στην αμφιλεγόμενη εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των ναρκωτικών η οποία έχει στοιχίσει πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές. Η ίδια η εκστρατεία, όπως τονίζει η Ρέσσα, μοιάζει με πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ από την πλευρά του υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια. Ηταν ένας από τους ιδρυτές του ανεξάρτητου μέσου Novaja Gazeta στο οποίο διατηρεί τη θέση του αρχισυντάκτη. Απότ ο 1993 ως σήμερα το εν λόγω μέσο έχει δημοσιεύσει πολλά ρεπορτάζ που αφορούν τη διαφθορά, την αστυνομικία βία αλλά και τις εκλογικές παρατυπίες στη Ρωσία. Εχει απειληθεί πολλές φορές με ξυλοδαρμό και φόνο ενώ στην ίδια εφημερίδα εργαζόταν η Αννα Πολιτόφκαγια η οποία δολοφονήθηκε. Παρά τις απειλές ο Μουράτοφ και το μέσο δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα τη γραμμή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα