Νότια Καρολίνα: Θανατοποινίτης επιλέγει το εκτελεστικό απόσπασμα – Πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας

Νότια Καρολίνα: Θανατοποινίτης επιλέγει το εκτελεστικό απόσπασμα – Πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτείας
Φυλακισμένος στις ΗΠΑ (Φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Ο θανατοποινίτης Ρίτσαρντ Μουρ επέλεξε να εκτελεστεί με πυροβολισμό, καθώς η άλλη του επιλογή ήταν η ηλεκτρική καρέκλα. Η Νότια Καρολίνα δεν διαθέτει ακόμη τα απαραίτητα φάρμακα για τη θανατηφόρα ένεση.

Ένας άνδρας που καταδικάστηκε σε θάνατο στη Νότια Καρολίνα επέλεξε να πεθάνει με εκτελεστικό απόσπασμα και όχι με ηλεκτρική καρέκλα, κάτι που τον καθιστά τον πρώτο θανατοποινίτη που θα εκτελεστεί με αυτό τον τρόπο στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Ο 57χρονος Ρίτσαρντ Μπέρναρντ Μουρ θα είναι, επίσης, ο πρώτος άνθρωπος που θα εκτελεστεί στη Νότια Καρολίνα για περισσότερο από δέκα χρόνια, καθώς η πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες να προμηθευτεί τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θανατηφόρα ένεση.

Ο Μουρ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός υπαλλήλου ψιλικατζίδικου το 1999, πρόκειται να εκτελεστεί στις 29 Απριλίου.

Σε κατάθεσή του στο δικαστήριο την Παρασκευή (15/04), ο Μουρ επέλεξε να πεθάνει με πυροβολισμό, αλλά πρόσθεσε σε μια δήλωσή του ότι δεν θα χάσει την ελπίδα του σε δύο εκκρεμείς δικαστικές προσφυγές για τη συνταγματικότητα των μεθόδων θανατικής ποινής του κράτους.

«Με αναγκάζουν να επιλέξω μεταξύ δύο αντισυνταγματικών μεθόδων εκτέλεσης», είπε στη δήλωσή του.

Η εκτέλεση θανατοποινιτών δια τυφεκισμού έγινε πρόσφατα νόμιμη στη Νότια Καρολίνα.

Δεν είχε την επιλογή να επιλέξει τη θανατηφόρα ένεση, καθώς η Νότια Καρολίνα δεν διαθέτει τα απαραίτητα φάρμακα, σύμφωνα με την κατάθεση.

Ο Λίντσεϊ Βαν, ένας από τους δικηγόρους του Μουρ, είπε στο CNN ότι ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας να αναβάλει την εκτέλεση προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Πέρυσι, το νομοθετικό σώμα της Νότιας Καρολίνας ψήφισε έναν νόμο που καθιστούσε την ηλεκτροπληξία την κύρια μέθοδο εκτέλεσης της πολιτείας, αν και οι θανατοποινίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θέλουν να πεθάνουν με εκτελεστικό απόσπασμα ή θανατηφόρα ένεση, εάν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές.

Στις 6 Απριλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας απέρριψε την έφεση του Μουρ που υποστήριξε ότι η θανατική του ποινή ήταν δυσανάλογη με τις ποινές που επιβλήθηκαν σε παρόμοιες υποθέσεις.

Οι δικηγόροι του Μουρ υπέβαλαν αίτηση αναστολής της εκτέλεσής του το 2020, υποστηρίζοντας ότι το κράτος προσπαθούσε να πραγματοποιήσει την εκτέλεσή του υπό ένα «πέπλο μυστικότητας εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας» και δείχνοντας άλλες πολιτείες που έχουν καθυστερήσει τις εκτελέσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Απορρίφθηκε.

Η Νότια Καρολίνα είναι μία από τις τέσσερις πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Οκλαχόμα, του Μισισιπή και της Γιούτα, που επιτρέπει τις εκτελέσεις με εκτελεστικό απόσπασμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα