Ντ. Τουσκ: Εκτός τόπου οι απειλές του Τραμπ για “προσφυγικό τσουνάμι”

Ντ. Τουσκ: Εκτός τόπου οι απειλές του Τραμπ για “προσφυγικό τσουνάμι”
Donald Tusk AP

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει πως οι πράξεις της Τουρκίας θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια ακόμα ανθρωπιστική καταστροφή. Ενώ όσον αφορά στη συμφωνία για το Brexit δηλώνει πως αν και είναι δυνατή δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας.

«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Μια συμφωνία για το Brexit μπορεί να είναι δυνατή αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας καθώς ο χρόνος έχει “ουσιαστικά τελειώσει”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών για το Brexit και ότι ο χρόνος έχει «ουσιαστικά τελειώσει» — αλλά ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και η μικρότερη πιθανότητα προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν τις 31 Οκτωβρίου.

«Έλαβα θετικές ενδείξεις από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό ότι μια συμφωνία συνεχίζει να είναι δυνατή. Αυτή την ώρα που μιλάμε πραγματοποιούνται τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τουσκ από τη Λευκωσία. «Φυσικά δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας και ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει. Αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η μικρότερη πιθανότητα».

Ο Τουσκ δήλωσε ότι είχε ήδη πει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον πως, εκτός κι αν προκύψει μια εφικτή λύση από το Λονδίνο έως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, θα ανακοινώσει σήμερα ότι μια συμφωνία είναι σχεδόν αδύνατη στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έλαβε θετικό μήνυμα από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ ότι μια συμφωνία είναι «ακόμα δυνατή» ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση του Βαράντκαρ και τον Τζόνσον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα