Νταβούτογλου: Παλιά απειλούσαμε ο ένας τον άλλο, σήμερα κάνουμε διάλογο

default image

Ως τον "σταθερότερο άξονα" στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτήρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Τι είπε για το Αιγαίο, την Κύπρο και το "θερμό" παρελθόν Ελλάδας-Τουρκίας

Για τη σαφή βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”.

Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη την Αθήνα και ανακοίνωσε μαζί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο την ημερομηνία της συνεδρίασης του επόμενου διμερούς Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, υποστήριξε η ελληνοτουρκική σχέση είναι αυτή τη στιγμή, ο πιο σταθερός άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημειώνει ότι χωρίς τον διάλογο ανάμεσα στις δυο πλευρές, οι σχέσεις θα είχαν επιδεινωθεί, ωστόσο υπεραμύνεται των μονομερών ενεργειών της χώρας του.

“Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έγινε μια αλλαγή παραδείγματος τα τελευταία χρόνια. Αυτή άρχισε μετά τους σεισμούς την Τουρκία, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια έγινε περισσότερο ορατή λόγω συνεργασίας” τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε ότι για πολλά χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπλοκάρονταν γιατί και οι δύο πλευρές επικεντρώνονταν στις διαφορές.

Ερωτηθείς, για τις διαφορές των δύο χωρών και τα ζητήματα στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται και πρόσθεσε ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι επαφές, θα μπορούσαν οι διαφορές να έχουν γίνει μεγάλες κρίσεις.

Όσον αφορά τις μονομερείς ενέργειες τις Τουρκίας και τις απειλές σε περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε ανακήρυξη ΑΟΖ και κατάθεση των συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας της στον ΟΗΕ, ο κ. Νταβούτογλου, είναι προσεκτικός στις απαντήσεις του, χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα πίσω.

“Υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Είναι σημαντικό να τις γεφυρώνουμε. Τότε υπήρξε ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ και ως απάντηση καταθέσαμε και εμείς ρηματική διακοίνωση. Αυτό δεν θα είχε συμβεί πριν 15 χρόνια. Αυτά θα είχαν εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου. Διαφωνούμε αλλά κατανοούμε και σεβόμαστε τις ελληνικές θέσεις. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα. Το θέμα είναι πώς θα μοιραστούμε τις ίδιες θέσεις και όχι πώς θα τις διακηρύξουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και την άκαμπτη στάση του ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Ερόγλου, ο κ. Νταβότογλου, επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στην κυπριακή πλευρά.

“Είναι άδικο να λέτε  ότι ο Ερογλου έχει αρνητική στάση. Ο Έρογλου περίμενε τον Χριστόφια πριν από τις εκλογές και ήταν εκείνος που διέκοψε τις συνομιλίες λέγοντας ότι πλησιάζουν οι εκλογές. Ο Αναστασιάδης μετά τις εκλογές δεν ήρθε στο τραπέζι υποστηρίζοντας ότι είχε προτεραιότητα η οικονομική κρίση. Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι όταν εξελέγη ο Αανστασιάδης, έκανε θετικές δηλώσεις πριν από τις εκλογές. Περιμέναμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν αμέσως μετά τις εκλογές. Όμως αυτό δεν έγινε επειδή ο πρόεδρος ζήτησε χρόνο” είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και πρόσθεσε:

“Όταν φέρνεις στο τραπέζι νέα ορολογία, όπως έκανε ο Αναστασιάδης, είναι δύσκολο να προκύψει συμφωνία. Ας μείνουμε στην ίδια γλώσσα. Ο Αναστασιάδης επιμένει να φέρει νέα γλώσσα, ενώ ο Ερογλου θέλει την ίδια γλώσσα. Έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία. Να μην περιμένουμε ότι αυτή θα έρθει μόνο από την τουρκοκυπριακή πλευρά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα