Ντόναλντ Τραμπ: Κρατάμε τους δύο “πιο κακούς” τζιχαντιστές εκτός Συρίας

Ντόναλντ Τραμπ: Κρατάμε τους δύο “πιο κακούς” τζιχαντιστές εκτός Συρίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που "είναι πολύ κακοί".

“Σε περίπτωση που οι Κούρδοι ή οι Τούρκοι βγουν εκτός ελέγχου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη απομακρύνει από τη Συρία δύο μαχητές του ISIS που σχετίζονται με αποκεφαλισμούς, γνωστοί ως “Beetles” και τους έχουμε σε ασφαλές σημείο που ελέγχεται από την Αμερική. Είναι πιο κακοί των κακών!”, αναφέρει ο Τραμπ σε σημερινή ανάρτηση στο Twitter.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας άρχισαν την Τετάρτη ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Απομακρύνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του ΙΚΙΛ», είπε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. «Πήραμε έναν ορισμένο αριθμό μαχητών του ΙΚΙΛ που είναι πολύ κακοί», επέμεινε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Τραμπ επανέλαβε εξάλλου τις επικρίσεις του προς τα κράτη της Ευρώπης διότι δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους που είχαν πάει στη Συρία για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων. «Κάναμε μεγάλη χάρη σε πολλές χώρες, που δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», συμπλήρωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος προειδοποίησε ακόμη πως αν οποιοδήποτε από τα μέλη του ΙΚ απελευθερώνοταν ή αποδρούσε, «θα διέφευγε στην Ευρώπη».

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως ο στρατός των ΗΠΑ έθεσε υπό τη δική του κράτηση δύο μέλη του ΙΚ που περιέγραψε με τον όρο «υψηλής αξίας» και ότι μετήχθησαν εκτός χώρας.

Πρόσθεσε ότι κρατούνται σε ασφαλή τοποθεσία, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Άλλος αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πως πρόκειται για μέλη της διαβόητης ομάδας τζιχαντιστών από τη Βρετανία με το προσωνύμιο «Μπιτλς», που είχαν εκτελέσει αρκετούς δυτικούς ομήρους τα προηγούμενα χρόνια. Η δήλωση αυτή επιβεβαίωσε μια πληροφορία που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα The Washington Post χθες.

Τραμπ: Μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία

Στον Aμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αρέσουν» οι Κούρδοι, αλλά έκρινε σκόπιμο να κάνει την Τετάρτη κάποιες διευκρινίσεις.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.

Οι Κούρδοι -έθνος που δεν διαθέτει Κράτος- «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν χθες, παρά τις πολλές διεθνείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα»: «Θα αφανίσω την οικονομία (της Τουρκίας)», απείλησε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα