Ο “δεύτερος χειρότερος” serial killer Λουίς Γκαραβίτο και η ανατριχιαστική ιστορία του

Ο “δεύτερος χειρότερος” serial killer Λουίς Γκαραβίτο και η ανατριχιαστική ιστορία του
O Luis Garavito, στη σύλληψη του το 1999. @2021 AFP/VISUALHELLAS.GR

Ο Λουίς Γκαραβίτο απήγαγε, βασάνισε, βίασε και δολοφόνησε τουλάχιστον 140 παιδιά, σε μια επταετία. Είχε δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκιση του φέτος. Δεν του το επέτρεψαν. Ο Κολομβιανός serial killer συνελήφθη σαν σήμερα (22/4) το 1999.

Για επτά χρόνια ήταν το ‘Κτήνος’ (La Bestia) που είχε κακοποιήσει, βασανίσει και δολοφονήσει μεταξύ 150 και 400 αγόρια -ηλικίας από 6 έως 16 χρόνων- σε περισσότερες από 10 πόλεις της Κολομβίας. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του Luis Garavito δεν έγινε ποτέ γνωστός. Συνήθιζε εν τω μεταξύ, να αποκεφαλίζει τα θύματα του.

Το 1999 είχε ομολογήσει πως βίασε, βασάνισε και σκότωσε 138 αγόρια. Είχε κατηγορηθεί για 172 δολοφονίες. Είχε σχεδιάσει και ένα χάρτη με τα μέρη όπου είχε θάψει τα παιδιά. Όταν έγινε η σχετική έρευνα, βρέθηκαν πάνω από 300 σκελετοί. Τότε παραδέχθηκε πως είχε κάνει και κάποια περισσότερα εγκλήματα, με τα μέσα της χώρας του να τον χαρακτηρίζουν ‘το χειρότερο serial killer του κόσμου’. Κάτι με το οποίο δεν είναι σύμφωνο το Guinness Book of World Records, που σιγά να μην είχε σχετική κατηγορία.

Βάσει λοιπόν, του Guinness Book ο χειρότερος όλων είναι ο Pedro Alonso López, επίσης από την Κολομβία. Βίασε και σκότωσε περισσότερα από 300 κορίτσια στη χώρα του, το Περού και το Εκουαδόρ, από το 1969 έως το 2002 που συνελήφθη. Παρεμπιπτόντως, ο López αποφυλακίστηκε στα τέλη του 1998. Άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν πως ήταν και πάλι ελεύθερος στις 31/8 του 1994, συνελήφθη εκ νέου ως παράνομος μετανάστης, τον γύρισαν στην Κολομβία, καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός 20χρονου, πέρασε ένα χρόνο σε ψυχιατρείο και ελευθερώθηκε ξανά. Έκτοτε ουδείς ξέρει πού βρίσκεται. Είναι 72 χρόνων. Εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Interpol, για μια δολοφονία.

Θα αναρωτιέστε γιατί απελευθερώθηκε ένας τέτοιος εγκληματίας. Βάσει των επίσημων εγγράφων, αυτό έγινε αφενός διότι έδειξε καλή διαγωγή, αφετέρου επειδή στην Κολομβία απαγορεύεται η ισόβια ποινή φυλάκισης και η καταδίκη σε θάνατο. Κάπως έτσι, ο Garavito θα μπορούσε να αποφυλακιστεί μέσα στο 2021. Πολλοί έκαναν πάρα πολλά για να μη συμβεί. Συν τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν, όταν καταδικάστηκε (ήταν 25) ενδέχεται να εκτίσει 60ετη ποινή φυλάκισης. Η Κολομβία έχει αρνηθεί να τον εκδώσει στο Εκουαδόρ, όπου επίσης δολοφόνησε αγόρια.

Το Μάρτιο του 2001 καταδικάστηκε στη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί ποτέ στην Κολομβία: ήταν 1.853 χρόνια και 9 μέρες, για 138 διαφορετικά εγκλήματα για τα οποία είχε ομολογήσει (είχαν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία -για παράδειγμα το DNA του στους σκελετούς). Σε εξέλιξη ήταν οι έρευνες για άλλα 25.

Στην Κολομβία εγκλήματα που αφορούν παιδιά καταδικάζονται σε τουλάχιστον 60 χρόνια φυλάκισης. Η μάξιμουμ ποινή κάθειρξης γενικά, είναι τα 13 χρόνια. Επί 138 ίσον 1.853 χρόνια. Επειδή ωστόσο, ο Gavarito είχε συνεργαστεί με τις αρχές, η ποινή μειώθηκε στα 22. Κάπως έτσι γίνεται κατανοητό το ‘διαβάζω για να γίνω πολιτικός, όταν αποφυλακιστώ, ενώ ενδιαφέρομαι να γίνω και ακτιβιστής -προσφέροντας βοήθεια στα κακοποιημένα παιδιά’ που είχε πει σε συνέντευξη του, τον Ιούνιο του 2006. Όχι, δεν βρίσκετε μόνο εσείς κάτι το παράλογο σε όλο αυτό.

Ας δούμε όμως, τι ακριβώς έκανε ο serial killer, ο οποίος συνελήφθη σαν σήμερα (22/4) το 1999.

Στόχοι του ήταν παιδιά που είχαν εγκαταλείψει οι γονείς τους -ώστε να διασφαλίσει πως δεν θα τα ψάξει κανείς. Τα πλησίαζε όπου αναζητούσαν παρέες ή φαγητό. Δηλαδή, σε παιδότοπους, αθλητικές εγκαταστάσεις, σταθμούς λεωφορείων και τις εξόδους σχολείων και αγορών. Τους πρόσφερε χρήματα και γλυκά για να τα πείσει να τον ακολουθήσουν μακριά από τον κόσμο. Στα μεγαλύτερα παιδιά, έταζε δουλειά. Ντυνόταν και ανάλογα με την περίσταση, δηλαδή ως παππάς, ως αγρότης, ως πωλητής κλπ. Άλλαζε συνέχεια την εμφάνιση του, ώστε να μην μπορούν να τον αναγνωρίσουν -και έτσι να κινηθούν υποψίες. Μετά την απαγωγή των αγοριών, τα μεθούσε, τα ακινητοποιούσε, τα βασάνιζε για ώρα, τα βίαζε και τα σκότωνε. Σε κάποιες περιπτώσεις, έκοβε τα γεννητικά όργανα των παιδιών και τα έβαζε στο στόμα τους. Πολλά σώματα βρέθηκαν διαμελισμένα.

Οι αρχές παρατήρησαν για πρώτη φορά πως εξαφανίζονταν νεαρά αγόρια, αφού ο Gavarito είχε συμπληρώσει πέντε χρόνια δράσης. Στα τέλη του 1997 ανακάλυψαν ένα μαζικό τάφο (με τα σώματα 25 αγοριών). Τότε άρχισαν οι έρευνες. Το Φεβρουάριο του 1998 βρέθηκαν και οι σοροί δυο γυμνών παιδιών, ξαπλωμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια πλαγιά. Λίγα μέτρα μακριά ήταν ένα ακόμα πτώμα. Όλα είχαν δεμένα τα χέρια και σχισμένους τους λαιμούς.

Το δολοφονικό όπλο ήταν πεταμένο λίγο παραπέρα. Κοντά σε ένα σημείωμα που είχε και μια διεύθυνση: αποδείχθηκε πως ήταν του σπιτιού της επί σειράς ετών, συντρόφου του δολοφόνου. Εκείνος δεν ήταν στην οικεία. Ήταν όμως, τα πράγματα του, τα οποία έδωσε η κοπέλα στην αστυνομία. Σε μια τσάντα υπήρχαν φωτογραφίες νέων παιδιών και λεπτομερείς καταγραφές των εγκλημάτων του.

Συνελήφθη από σύμπτωση

Ο Gavarito παρέμενε άφαντος και πια καταζητείτο σε όλη τη χώρα. Ένας άστεγος είχε ενημερώσει πως είχε δει έναν άνδρα να απομακρύνεται με ένα παιδί, μπήκε στη μέση και έσωσε το αγόρι. Μετά ειδοποίησε την αστυνομία που συνέλαβε τον ύποπτο για απαγωγή. Λίγο αργότερα ανακάλυψαν πως είχαν συλλάβει τον Νο1 καταζητούμενο του έθνους. Ο Gavarito δεν χρειάστηκε πολύ πίεση για να ‘σπάσει’ και να ομολογήσει την κακοποίηση 147 αγοριών και την ταφή τους σε μέρη που δεν είχαν ταφόπλακες. Έδωσε αυτά τα μέρη, στο χάρτη που έφτιαξε. Σε κάθε τάφο άφηνε ένα μπουκάλι ποτό, εσώρουχα του και κάποιες φορές τα παπούτσια του.

Στην υψίστης ασφαλείας φυλακή, στην οποία μεταφέρθηκε -είναι και στη μέση του πουθενά στην Κολομβία- ζει από την πρώτη μέρα μακριά από τους άλλους κρατούμενους. Για τη δική του προστασία. Aφήνει το κελί του μόνο για να πάει στη βιβλιοθήκη και δεν δέχεται ποτέ επισκέπτες. Επίσης, τρώει και πίνει ό,τι του δίνουν όσοι γνωρίζει. Οι φρουροί του έχουν πει πως είναι χαλαρός, θετικός και ότι σέβεται τους άλλους.   

Το σεβασμό δεν του τον έμαθε ποτέ κανείς

Ο Luis Alfredo Garavito Cubillo γεννήθηκε στις 25/1 του 1957, στη Τζένοβα της Κολομβίας. Ήταν ο πρωτότοκος των επτά αγοριών της οικογενείας. Όλα ζούσαν τη ψυχολογική και σωματική βία του πατέρα τους. Η μητέρα του εγκληματία ήταν ιερόδουλη. Εν ώρα εργασίας, είχε κακοποιηθεί βίαια από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν και αλκοολικός. Ενώ ο Luis ήταν ακόμα μικρό αγόρι, ο μπαμπάς του τον είχε υποχρεώσει να δει τη μητέρα του να κάνει σεξ με τους πελάτες της. Σε διάφορες περιπτώσεις, η μητέρα του κακοποιείτο σεξουαλικά και εκείνο παρενοχλείτο -σεξουαλικά. Και όλα αυτά συνέβαιναν παρουσία του πατέρα του. Η μάνα του είχε βρει τις ναρκωτικές ουσίες ως μέσο επιβίωσης. Το αγόρι κατέφυγε στο αλκοόλ, πριν αποδράσει και περάσει ένα διάστημα στους δρόμους.

Όταν ήταν 8 χρόνων τον εντόπισε ένας παιδόφιλος. Του έταξε φαγητό και ένα μέρος να μείνει. Αυτά που έζησε ήταν η βίαιη κράτηση του σε ένα απομονωμένο μέρος, όπου ο ενήλικας τον βίασε επανειλημμένα. Για να σωθεί, μπήκε σε συμμορία που λήστευε πολίτες. Κυρίως έκλεβε αυτοκίνητα, τα οποία γίνονταν μετά ανταλλακτικά. Έτσι έβγαζε μεροκάματο. Μετακόμιζε συχνά για να έχει δουλειές. Στα 16 προσπάθησε να κάνει ένα restart, δουλεύοντας ως υπάλληλος καταστήματος. Μετά έγινε πωλητής καρτών προσευχής και θρησκευτικών εικόνων. Όλα έδειχναν να ‘χουν μπει σε μια σειρά. Δεν ήταν και αυτή η πραγματικότητα.

Για χρόνια είχε μια σύντροφο, την Teresa, μητέρα ενός μικρού παιδιού. Οι τρεις τους ζούσαν μια χαρά. Όσοι τον είχαν γνωρίσει σε αυτό το πλαίσιο, είχαν πει πως ήταν ευγενικός, αλλά και οξύθυμος. Επίσης, έπινε πολύ αλκοόλ. Διαπιστώθηκε πως έκανε τα περισσότερα εγκλήματα, υπό την επήρεια. Η δράση του ξεκίνησε όταν ήταν 35 χρόνων (1992). Τελείωσε στα 42. Η ζωή του, επί της ουσίας είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα. Στη ψυχιατρική εκτίμηση που του έγινε είπε “δεν ξέρω γιατί γεννήθηκα. Μετά τους φόνους ένιωθα ευχαρίστηση, παρ’ ότι ήξερα πως θα ακολουθήσουν ενοχές“.

Γιατί τα έκανε όλα αυτά ο Garavito;

Ψυχίατρος που τον έχει συναντήσει, έχει πει πως είναι καθαρή περίπτωση ψυχοπαθούς. “Όσα μου είπε, με βοήθησαν να καταλάβω πολλές άλλες υποθέσεις αργότερα. Είναι ο λόγος που γίνονται έρευνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος, η φωτογραφία του ερωτήματος πώς θα μπορούσε ποτέ να γίνει μέλος της κοινωνίας, όντας ψυχοπαθής; Είναι αυτό εφικτό για έναν αντικοινωνικό, νάρκισσο, παιδόφιλο;“. Διαβεβαίωσε πως ο ναρκισσισμός και η αντικοινωνική συμπεριφορά μπορούν να γίνουν αντιληπτά από μικρή ηλικία. Και άρα να αναζητήσουν βοήθεια, ώστε να ‘χουν μια καλύτερη τύχη.

Στην ερώτηση τι έκανε τον Gavarito να σκοτώσει, ο ειδικός απάντησε “ήταν ένα σύνολο πράγμάτων. Η βία και η σεξουαλική κακοποίηση που γνώρισε από νωρίς στην οικογένεια του, ο αλκοολικός πατέρας του που δεν άφηνε τα παιδιά να πάνε στο σχολείο -μολονότι εκείνα ήθελαν-, το υψηλό στρες. Ήταν και γενετικοί οι λόγοι που έγινε εγκληματίας. Οι ψυχοπαθείς δεν γνωρίζουν κάποιον καλύτερο τρόπο να νιώσουν έναν πραγματικό, βαθύ δεσμό με άλλους από αυτόν που δημιουργούν με τα θύματα τους, όταν ζουν τις δολοφονικές φαντασιώσεις τους. Είναι ο πιο τρελός δεσμός“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα