Ο επίδοξος δολοφόνος της Μαλάλα, νέος ηγέτης των Ταλιμπάν του Πακιστάν

Ο επίδοξος δολοφόνος της Μαλάλα, νέος ηγέτης των Ταλιμπάν του Πακιστάν
PHOTOGRAPH: FACUNDO ARRIZABALAGA

Ποιος είναι ο αιμοσταγής μουλάς Φαζλουλάχ, νέος ηγέτης των Ταλιμπάν, που είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τη Μαλάλα

Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, έπειτα από επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ο Μουλάχ Φαζλουλάχ ανέλαβε την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Πρόκειται για εξαιρετικά σκληροπυρηνικό διοικητή, οι άνδρες του οποίου είχαν πυροβολήσει τη μικρή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφάι.

Η πρώτη δήλωση που ήλθε μετά την εκλογή του ήταν ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν απορρίπτουν την πιθανότητα διεξαγωγής οποιωνδήποτε περαιτέρω ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση.

"Δεν θα υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες, καθώς ο μουλάς Φαζλουλάχ τάσσεται ήδη κατά των διαπραγματεύσεων με την πακιστανική κυβέρνηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σαχιντουλάχ Σαχίντ.

Η εκλογή του Φαζλουλάχ από το συμβούλιο των Ταλιμπάν έγινε μετά τον θάνατο του Χακιμουλάχ Μεχσούντ την 1η Νοεμβρίου σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο Μεχσούντ και οι σύμμαχοί του ήταν με κάποια επιφυλακτικότητα ανοιχτοί στην διεξαγωγή συνομιλιών με την κυβέρνηση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, αλλά η εκλογή του Φαζλουλάχ ως νέου αρχηγού των Πακιστανών Ταλιμπάν αλλάζει το σκηνικό.

Ο γεννηθείς το 1976 Φαζλουλάχ έγινε γνωστός το 2004, με την ίδρυση ενός παράνομου ραδιοσταθμού στη βαθιά συντηρητική περιοχή της κοιλάδας Σαβάτ για να προωθήσει τις φονταμενταλιστικές και τις αντιδυτικές ιδέες.

Αυτός και οι μαχητές του πήραν τον έλεγχο της κοιλάδας το 2009 και επέβαλαν με αυστηρότητα τον ισλαμικό νόμο. Ο Φαζλουλάχ αντιτάχθηκε στους εμβολιασμούς για την πολιομυελίτιδα και έδωσε εντολή για το κλείσιμο των σχολείων στα οποία πάνε τα κορίτσια.

Η Μαλάλα, η οποία είχε επικρίνει ανοιχτά τους Ταλιμπάν και αγωνιζόταν για το δικαίωμα των γυναικών στην παιδεία, είναι ένα σύμβολο όλων αυτών τα οποία πολεμά ο Φαζλουλάχ.

Οι άνδρες του Φαζλουλάχ την πυροβόλησαν και την τραυμάτισαν πέρυσι, φέρνοντας ωστόσο το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς την ανέδειξαν παγκοσμίως σε ηρωίδα. Η Μαλάλα μεταφέρθηκε στην Βρετανία για να λάβει ιατρική θεραπεία και τώρα ζει με την οικογένειά της στο Μπέρμιγχαμ. Οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει να την σκοτώσουν αν επιστρέψει στην χώρα της.

Η 16χρονη πλέον μαθήτρια, δίνει ομιλίες για την προώθηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Γνωστός" στις αρχές ο άνθρωπος που πυροβόλησε τη Μαλάλα

SHARE:

24Media Network